GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU: Nastavak teških pregovora o embargu na rusku naftu

EU: Nastavak teških pregovora o embargu na rusku naftu
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2022 / 17:20
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Početkom tjedna nastavit će se pregovori između predstavnika 27 država EU-a, a svrha im je ukloniti prepreke za dogovor o predloženom europskom embargu na rusku naftu, koji usporava nekoliko zemalja članica, posebice Mađarska, doznaje se u nedjelju iz diplomatskih izvora.

Veleposlanici 27 zemalja članica sastali su se u nedjelju u Bruxellesu, no još se nisu uspjeli usuglasiti u pogledu provedbe šestog paketa sankcija Moskvi koji je u srijedu predstavila Europska komisija.

Ovim se projektom predviđa uvođenje embarga na uvoz sirove ruske nafte u roku od šest mjeseci i na derivate do kraja 2022.

"Kontakti na svim razinama nastavit će se početkom tjedna. Cilj nam je što prije postići potpuni dogovor o ovome šestom paketu", rekao je europski diplomat.

Europsko vijeće "jedinstveno je u pogledu potrebe usvajanja" mjera i postignut je vrlo značajan napredak u pogledu većine tih mjera, rekao je.

Mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja uvelike ovisi o Rusiji kada je riječ o opskrbi energijom, u petak ujutro je pooštrio retoriku, kazavši da prijedlog Bruxellesa "potkopava" jedinstvo Europske unije.

Za donošenje sankcija potrebna je jednoglasna odluka svih 27 članica EU-a.

"Nema političke blokade, no potrebno je zajamčiti alternativne izvore opskrbe energijom za zemlje bez izlaza na more koje ovise o ruskoj nafti putem naftovoda, a to nije lako postići", rekao je AFP-u neimenovani diplomat.

"Radi se o novim infrastrukturama i promjenama u tehnologiji koje ne zahtijevaju samo europsko financiranje, već i dogovor među državama članicama. Zasad postupno napredujemo, no treba nam vremena", dodao je.

Za Mađarsku i Slovačku bilo je planirano jednogodišnje izuzeće, do kraja 2023. ali je ocijenjeno nedostatnim. U novoj verziji nacrta o kojoj se raspravljalo u petak ono je produljeno do kraja 2024., a istu mogućnost ima i Češka Republika.

Cilj Europljana u početku je bio uvesti šesti paket sankcija do obilježavanja 72. Dana Europe 9. svibnja, datuma koji se u Rusiji slavi i kao "Dan pobjede" nad nacističkom Njemačkom.

Tagovi: ruska nafta, embargo na rusku naftu, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE