GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS:U prvom kvartalu izvoz struje i 55 miliona evra profita

EPS:U prvom kvartalu izvoz struje i 55 miliona evra profita
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2023 / 17:10
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – U trgovini strujom na slobodnom tržištu u ovoj godini, EPS je u plusu 55 miliona evra, što je za pet miliona evra više od planiranog, saopštio je danas EPS.

Ističe se da su rezultati „Elektroprivrede Srbije“ u prvom kvartalu ove godine sigurna potvrda predanog rada stručnjaka i menadžmenta najveće energetske kompanije u Srbiji.

Za godinu dana situacija se potpuno preokrenula i EPS je sada vodeći izvoznik struje u regionu, kaže Miroslav Tomašević, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“.

U trgovini na slobodnom tržištu u ovoj godini EPS je u plusu od 55 miliona evra i to je za pet miliona evra više od planiranog. U četiri dana aprila EPS je u prodaji na veletržištu zaradio četiri miliona evra, navedeno je u saopštenju.

I proizvodni sektor EPS-a može da se ponosi tromesečnim podacima.

U prva tri meseca ove godine proizvodnja električne energije u kapacitetima EPS-a dostigla je 9,76 milijardi kilovat-sati i veća je za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Hidrološka situacija je znatno bolja nego 2022. godine i u odnosu na prvi kvartal prethodne godine, hidroelektrane EPS-a su proizvele 32 odsto više električne energije.

I dunavske i drinske hidroelektrane maksimalno koriste dotoke, a stručno upravljanje ovim kapacitetima doprinosi dobrim rezultatima u proizvodnji.

I termo kapaciteti ostvaruju dobre rezultate i u odnosu na prvi kvartal 2022. rezultat je bolji za 10 odsto.

Za hidroelektrane „Zvornik“ i „Đerdap 2“ mart je mesec rekorda.

HE „Zvornik“ ostvarila je rekordnu mesečnu proizvodnju od 79,3 miliona kilovat-sati, dok će za HE „Đerdap 2“ mart 2023. godine biti zapisan po mesečnom rekordu od 173,78 miliona kilovat-sati.

U martu su obe HE imale i dnevne rekorde u proizvodnji, a očekuje se da će dobar hidrološki trend biti nastavljen i narednih dana.

Za HE „Zvornik“ ovi rezultati su još jedna potvrda uspešno urađene revitalizacije koja je našoj najstarijoj HE na Drini donela dodatnih 30 megavata snage, naveo je EPS u saopštenju.

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, električna energija, Miroslav Tomašević
PROČITAJ I OVO
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE