GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS se sprema za zimsku potrošnju, štednja ipak potrebna

EPS se sprema za zimsku potrošnju, štednja ipak potrebna
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2022 / 17:43
Autor: SEEbiz / BETA
BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovic izjavila je danas da je Ministarstvo donošenjem novog zakonodavnog okvira i sprovođenjem programa enegetske efikanosti, napravilo prve korake ka smanjenju potrošnje električne energije.

Navela je da je država obezbedila dovoljne kolicine energije i energenata za predstojecu zimu, ali da je za dugorocnu energetsku bezbednost zemlje neophodno da se investira i da se nastave energetska tranzicija, diverzifikacija u gasnom sektoru i regionalno povezivanje.

„Situacija u kojoj se nalazi ceo svet nalaže da se razgovara o energetici i snabdevanju tokom ove zime, ali vreme je već da pricamo i o sledećoj zimi“, upozorila je ministarka Mihajlović na konferenciji „Kako da se predstojeće zime potroši manje struje u Srbiji“, u organizaciji portala Energija Balkana

Navela je da je Ministarstvo donošenjem Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije napravilo prvi korak u smanjenju potrošnje električne energije, a da je kriza uticala na to da shvatimo važnost svega što je urađeno, pre svega na subvencionisanju domaćinstava.

Mihajloviceva je kazala da su za dugoročnu energetsku bezbednost države neophodni investicije, regionalno povezivanje i razliciti dobavljaci u gasnom sektoru, jer ćemo bez toga uskoro govoriti o uvozu 40 procenata struje, a ne kao sada o 10 odsto.

„Ako hoćemo razvijen elektroenergetski sektor, onda su investicije pitanje broj jedan i da, bez obzira na otpore i opstrukcije, ne odustanemo od energetske tranzicije, dekarbonizacije i energetske efikasnosti“, smatra Mihajlovićeva.

Navela je da je država mnogo uradila na planu snabdevanja gasom i naftom, ali je upozorila kako to ne znaci da ne možemo imati probleme, jer ne znamo šta može da se desi, pre svega u odnosima Rusije i drugih zemalja, te je stoga istakla da su nam potrebni diverzifikacija snabdevanja energenitma i povezivanje sa državama u regionu.

„Jesmo bezbedni kada je u pitanju gas, imamo ga dovoljno u skladištima kod nas, u Mađarskoj, dobijamo preko Balkanskog toka, ali nismo nezavisni. Zato je suštinski važno da radimo na diverzifikaciji i na povezivanju“, rekla je Mihajlovićeva.

Izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom EPS-a Radovan Stanić, istakao je da je EPS uprkos svemu uspeo da obezbedi nesmetano snabadevanje svih kupaca.

„I u ovim okolnostima kada potrošnja nalglo raste EPS je uspeo da obezbedi dovoljne količine električne energije i u ovom trenutku nemamo poremećaja u snabdevanju“, rekao je Stanić.

Napomenuo je da je elektroprivreda u saradnji s vladoom i ministarstvima preduzeo sve mere koje su bile moguće da obezbedi dovoljno struje u toku zime.

„Remonti su pri kraju, nabavljene su dodatne količine uglja, sprovedeno je dosta projekata usmerenih na poboljšanje proizvodnje i kvaliteta uglja. Znamo da je energetska bezbednost ugrožena zbog situacije u regionu, i da vlada neizvesnost u vezi sa mogućnošću nabavke električcne energije i u ovom trenutku je najbitnije da svi budemo svesni da malim naporom da racionalno trošimo svako od nas može dati svoj doprinos“, poručio je Stanić.

Naglasio je da uz mere podsticaja štednje koje je vlada usvojila može dase uštedi i do 50 procenata na računu za struju.

Ekspert Radne grupe energetika Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, Aleksandar Kovačević, rekao je kako smo u situaciji da nam se ponovi situacija iz devesesetih godina prošlog veka i s početka 2000-ih i predložio da država posegne za restrikcijama struje u slučaju naglog skoka potrošnje.

Obrazložio je to činjenicom da se 56 odsto stanovništa greje na drva , koja su sada skuplja od električne energije u crvenoj tarifi i da zato postoji opasnost da oni pređu na grejanje strujom, što bi proizvelo naglo povećanje potrošnje koje uzrokuje ogromne gubitke na mreži, samim tim velike troškove i pretnju da se elektroenergetski šitem raspadne.

„Drvima se greje 56 odsto stanovništva, a 79 odsto njih je siromašno.
Oni imaju sposobnost da obore energetski sistem, radili su to u prošlosti i kad im se ukaže prilika, radiće to ponovo“, rekao je Kovačević.

Naveo je da se u takviim trenucima dešavaju gubici na mreži u rasponu od 33 do 46 odsto, pa će EPS biti prinuđen da čuva vodu u akumulacijama hidroelektrana i da kupuje struju, kako bi pokrio pikove apsolutno neracionalne potrošnje i gubitke na mreži

Dodao je da se to dešava u periodu od svega dve-tri nedelje u sezoni i čini da tada gubimo kompletan izvozni potencijal hidroenergije i ozbiljne prihode, a dovodimo sistem u opasnost.

„Cilj je odseći pikove potrošnje bez ikakvog uzdržavanja svaku put kada se opterećenje približi tehnološkoj granici sistema da isporuči elektičnu energiju. Svaki put kad sistem dođe u ovu zonu isključenja treba da bude i to je u janvnom interesi i to odmah. Imamo takvih iskustava i ne bi trebalo da se uzdržavamo da primenimo isključenja“, naglasio je Kovačević.

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, Zorana Mihajlović, električna energija
PROČITAJ I OVO
Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu
DIZEL
Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu
WASHINGTON - Američki izvoz dizela u Europu gotovo je prepolovljen u veljači zbog popravaka nakon vala hladnoće i radova na održavanju rafinerija.
Strah od Feda zadržao cijene nafte ispod 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Strah od Feda zadržao cijene nafte ispod 82 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se ispod razine od 82 dolara pod pritiskom bojazni da bi američka središnja banka mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa do ljeta, što bi zakočilo gospodarstvo i potražnju za energentima.
Katar najavljuje povećanje proizvodnje ukapljenog plina
NAJAVE
Katar najavljuje povećanje proizvodnje ukapljenog plina
DOHA - Katar će povećati proizvodnju prirodnog plina unatoč velikom padu cijena na svjetskim tržištima u posljednje vrijeme, računajući na dugoročni rast potražnje u Europi i Aziji.
Vlada odlučila: Ovo su nove cijene goriva
CIJENE GORIVA
Vlada odlučila: Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Danas je održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
U Sloveniji poskupljuje gorivo
GORIVO
U Sloveniji poskupljuje gorivo
LJUBLJANA - Regulirane cijene naftnih derivata u ponoć će u Sloveniji rasti uz nepromijenjene trošarine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE