GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD: Prvi zajam za solare u Hrvatskoj, Encro grupa dobila 10 milijuna eura

EBRD: Prvi zajam za solare u Hrvatskoj, Encro grupa dobila 10 milijuna eura
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2023 / 19:56
Autor: SEEbiz
TAGREB - Prvi projekt Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) s programom InvestEU, osmišljen za potporu projektima održivog gospodarstva, financirat će izgradnju 30 MW novih solarnih proizvodnih kapaciteta u Hrvatskoj što će biti prvi projekt projekt solarne fotonaponske (PV) banke u zemlji.

Banka je posudila 10,6 milijuna eura za tri poduzeća posebne namjene registrirana u Hrvatskoj u svrhu izgradnje i rada triju solarnih fotonaponskih elektrana. Sva tri poduzeća su dio Encro grupe, jednog od vodećih igrača na tržištu obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj u vlasništvu obitelji Ćurković.

Projekt će imati novu strukturu, oslanjajući se na veleprodajno tržište za preuzimanje proizvedene električne energije, te stoga neće imati koristi od bilo kakvih shema potpore za obnovljive izvore energije. Time će pokazati tržišnu alternativu za razvoj sektora obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, navode iz EBRD-a.

Veći rizici povezani s novim strukturama financiranja bit će ublaženi jamstvom programa InvestEU. Inače, ovo je prva primjena novog programa s više od dvije milijarde eura financiranja EBRD-a za projekte zelene ili kružne ekonomije koji će biti podržani jamstvima EU-a.

Električna energija proizvedena u solarnim elektranama prodavat će se izravno na tržištu, ali će također omogućiti klijentima sklapanje ugovora o kupnji električne energije u trenutku kada to želi.

- Ponosni smo što smo na čelu promicanja inovativnog financiranja obnovljivih izvora energije. Ovo je prvo EBRD-ovo financiranje potpuno trgovačkog projekta obnovljive energije u Hrvatskoj, kao i prvi projekt u okviru InvestEU okvira za održivu tranziciju. Alternativni aranžmani preuzimanja električne energije, kao što je prikazano u ovom projektu, ključni su za povećanje obnovljivih izvora energije – rekao je Grzegorz Zielinski, čelnik EBRD-a za energetiku u Europi.


Mark Davis, direktor EBRD-a za srednju Europu, rekao je da je sunčeva energija u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno razvijena u usporedbi s drugim zemljama EU, ali ima ozbiljan potencijal.

- Ovo financiranje tri solarne fotonaponske elektrane od 10 MW – koje imaju potrebne dozvole i odobrenja i neće im trebati daljnja regulatorna podrška, dobrodošao je signal drugim ulagačima da je mala solarna fotonaponska elektrana u Hrvatskoj već isplativa – dodao je.

Iljko Ćurić, glavni izvršni direktor i vlasnik Encroa, je dodao kako su ponosni što podržavaju zelenu tranziciju Hrvatske.

- Ponosni smo što možemo podržati zelenu tranziciju Hrvatske, čime smo pridonijeli daljnjem širenju instaliranih solarnih kapaciteta u zemlji. Posebno smo zadovoljni činjenicom da je ovo potpuno ‘merchant‘ projekt koji pokazuje inovativne načine financiranja projekata obnovljivih izvora energije, ne samo u Hrvatskoj, već i u široj regiji. Implementacija obnovljivih izvora energije na otoku Braču u potpunosti je usklađena s planom energetske tranzicije izrađenim u okviru inicijative Europske komisije ‘Čista energija za otoke EU’ i smanjit će energetsku ovisnost otoka o kopnu – rekao je Ćurić.

Inače, u sudskom registrukao osnivač tvrtke Encro naveden je Iljko Ćurić, a kao predsjednik uprave Tomislav Ćurković, zet i sin nekadašnjeg direktora HEP-a Ante Ćurkovića, koji je zbog količine ulaganja u vjetroelektrane u Hrvatskoj u medijima nazvan ‘kraljem vjetra‘.

EBRD je do danas u hrvatsko gospodarstvo uložio više od 4,6 milijardi eura, a nova državna strategija, usvojena u svibnju, navodi tranziciju zelene ekonomije – uključujući obnovljive izvore energije, kao glavni prioritet Banke za Hrvatsku.

Tagovi: EBRD, Encro grupa, Encro, solari
PROČITAJ I OVO
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Rusija pozvale sve članice OPEC-a i njihove saveznike da dodatno smanje opskrbu.
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
IMENOVANJA
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
ZAGREB - Nadzorni odbor (NO) Hrvatske elektroprivrede (HEP) u petak je na prijedlog Vlade razriješio dosadašnjeg predsjednika Uprave Franu Barbarića te također na Vladin prijedlog predsjednikom Uprave imenovao Vicu Oršulića, na mandat od šest mjeseci, do provedbe javnog natječaja, priopćeno je iz HEP-a.
Makedonija se odrekla ruskog plina
ODLUKE
Makedonija se odrekla ruskog plina
SKOPJE - U natječaju za kupnju plina elektrane Sjeverne Makedonije (ESM) za kupnju plina za prosinac traži se da ponuđeni prirodni plin nije iz Rusije. Makedonski mediji javljaju da je glavni razlog te odluke porez koji je Bugarska uvela za tranzit ruskog plina.
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
INVESTICIJE
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
MODRIČA - Rafinerija ulja Modriča planira graditi fotonaponsku elektranu instalisane snage od 6,3 MWp u opštini Modriča
Australski energetski divovi Santos i Woodside razmatraju mega spajanje
OPCIJE
Australski energetski divovi Santos i Woodside razmatraju mega spajanje
MELBOURNE - Australski energetski divovi Woodside i Santos u pregovorima o stvaranju plinske elektrane vrijedne 52 milijarde dolara
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE