GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD: Prvi zajam za solare u Hrvatskoj, Encro grupa dobila 10 milijuna eura

EBRD: Prvi zajam za solare u Hrvatskoj, Encro grupa dobila 10 milijuna eura
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2023 / 19:56
Autor: SEEbiz
TAGREB - Prvi projekt Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) s programom InvestEU, osmišljen za potporu projektima održivog gospodarstva, financirat će izgradnju 30 MW novih solarnih proizvodnih kapaciteta u Hrvatskoj što će biti prvi projekt projekt solarne fotonaponske (PV) banke u zemlji.

Banka je posudila 10,6 milijuna eura za tri poduzeća posebne namjene registrirana u Hrvatskoj u svrhu izgradnje i rada triju solarnih fotonaponskih elektrana. Sva tri poduzeća su dio Encro grupe, jednog od vodećih igrača na tržištu obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj u vlasništvu obitelji Ćurković.

Projekt će imati novu strukturu, oslanjajući se na veleprodajno tržište za preuzimanje proizvedene električne energije, te stoga neće imati koristi od bilo kakvih shema potpore za obnovljive izvore energije. Time će pokazati tržišnu alternativu za razvoj sektora obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, navode iz EBRD-a.

Veći rizici povezani s novim strukturama financiranja bit će ublaženi jamstvom programa InvestEU. Inače, ovo je prva primjena novog programa s više od dvije milijarde eura financiranja EBRD-a za projekte zelene ili kružne ekonomije koji će biti podržani jamstvima EU-a.

Električna energija proizvedena u solarnim elektranama prodavat će se izravno na tržištu, ali će također omogućiti klijentima sklapanje ugovora o kupnji električne energije u trenutku kada to želi.

- Ponosni smo što smo na čelu promicanja inovativnog financiranja obnovljivih izvora energije. Ovo je prvo EBRD-ovo financiranje potpuno trgovačkog projekta obnovljive energije u Hrvatskoj, kao i prvi projekt u okviru InvestEU okvira za održivu tranziciju. Alternativni aranžmani preuzimanja električne energije, kao što je prikazano u ovom projektu, ključni su za povećanje obnovljivih izvora energije – rekao je Grzegorz Zielinski, čelnik EBRD-a za energetiku u Europi.


Mark Davis, direktor EBRD-a za srednju Europu, rekao je da je sunčeva energija u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno razvijena u usporedbi s drugim zemljama EU, ali ima ozbiljan potencijal.

- Ovo financiranje tri solarne fotonaponske elektrane od 10 MW – koje imaju potrebne dozvole i odobrenja i neće im trebati daljnja regulatorna podrška, dobrodošao je signal drugim ulagačima da je mala solarna fotonaponska elektrana u Hrvatskoj već isplativa – dodao je.

Iljko Ćurić, glavni izvršni direktor i vlasnik Encroa, je dodao kako su ponosni što podržavaju zelenu tranziciju Hrvatske.

- Ponosni smo što možemo podržati zelenu tranziciju Hrvatske, čime smo pridonijeli daljnjem širenju instaliranih solarnih kapaciteta u zemlji. Posebno smo zadovoljni činjenicom da je ovo potpuno ‘merchant‘ projekt koji pokazuje inovativne načine financiranja projekata obnovljivih izvora energije, ne samo u Hrvatskoj, već i u široj regiji. Implementacija obnovljivih izvora energije na otoku Braču u potpunosti je usklađena s planom energetske tranzicije izrađenim u okviru inicijative Europske komisije ‘Čista energija za otoke EU’ i smanjit će energetsku ovisnost otoka o kopnu – rekao je Ćurić.

Inače, u sudskom registrukao osnivač tvrtke Encro naveden je Iljko Ćurić, a kao predsjednik uprave Tomislav Ćurković, zet i sin nekadašnjeg direktora HEP-a Ante Ćurkovića, koji je zbog količine ulaganja u vjetroelektrane u Hrvatskoj u medijima nazvan ‘kraljem vjetra‘.

EBRD je do danas u hrvatsko gospodarstvo uložio više od 4,6 milijardi eura, a nova državna strategija, usvojena u svibnju, navodi tranziciju zelene ekonomije – uključujući obnovljive izvore energije, kao glavni prioritet Banke za Hrvatsku.

Tagovi: EBRD, Encro grupa, Encro, solari
PROČITAJ I OVO
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE