GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte stabilne iznad 64 dolara

Cijene nafte stabilne iznad 64 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2020 / 20:21
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 64 dolara budući da je pozitivan efekt preliminarnog trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine neutralizirala procjena Međunarodne organizacije za energiju (IEA) da će proizvodnja nafte nadmašiti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 64,11 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 57,72 dolara.

Tržišta je udobrovoljilo potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine koji bi trebao označiti primirje u trgovinskom ratu dva vodeća svjetska gospodarstva, Kina se obvezala da će u sljedeće dvije godine od SAD-a kupiti naftu, ukapljeni prirodni plin i druge energente u vrijednosti većoj od 50 milijardi dolara.

Izvori među trgovcima i analitičari smatraju da bi Kina mogla imati teškoća s postizanjem zacrtane razine kupnji pa će rast cijena nafte vjerojatno biti ograničen do objave detalja o ispunjenju te obaveze.

"Privremeni sporazum za sada je postigao željeni učinak ali možemo pouzdano očekivati nove oscilacije kada krenu pregovori o drugoj fazi", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

„Mogli bismo također citirati Ferdinanda Focha, vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga u Prvom svjetskom ratu - ovo nije mir, već primirje koje će trajati nekoliko mjeseci", dodao je Varga.

Nervozu na tržištima smirilo je i stišavanje napetosti između Irana i SAD-a nakon američkog ubojstva utjecajnog iranskog generala Kasima Sulejmanija i uzvratnog iranskog raketnog napada na američke baze u Iraku.

IEA je danas procijenila da će naglo povećanje proizvodnje nafte u neovisnim proizvođačima u kombinaciji s obilnim globalnim zalihama pomoći tržištu u slučaju političkih šokova, poput sukoba Sjedinjenih Država i Irana.

Procjenjuju također da će proizvodnja premašiti potražnju za OPEC-ovom naftom, čak i u slučaju da se članice u potpunosti budu pridržavale zadanog smanjenja opskrbe, dogovorenog s Rusijom i drugim partnerima u skupini neovisnih proizvođača.
Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 65,32 dolara, što znači da je oslabila 31 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: cijene nafte, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta,
PROČITAJ I OVO
Zabrinutost zbog posljedica epidemije i OPEC-a spustila cijene nafte prema 56 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost zbog posljedica epidemije i OPEC-a spustila cijene nafte prema 56 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 56 dolara pod pritiskom strahovanja od utjecaja epidemije koronavirusa na potražnju i mogućeg neadekvatnog odgovora vodećih proizvođača.
Nizozemski sud: Rusija mora vratiti 50 milijardi dolara dioničarima Yukosa
PRESUDA
Nizozemski sud: Rusija mora vratiti 50 milijardi dolara dioničarima Yukosa
AMSTERDAM - Nizozemski sud potvrdio je danas u žalbenom postupku presudu kojom se Rusiji nalaže da plati 50 milijardi dolara na ime odštete bivšim dioničarima sada rasformiranog naftnog giganta Yukosa.
HEP smanjio veleprodajnu cijenu plina za 8,1 posto
PLIN
HEP smanjio veleprodajnu cijenu plina za 8,1 posto
ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda d.d. je 14. veljače opskrbljivačima u obvezi javne usluge dostavila obavijest o veleprodajnoj cijeni plina za razdoblje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka 2021.
Snaga novih vjetroelektrana u Europi uvećana za 15,4 GW
RAST
Snaga novih vjetroelektrana u Europi uvećana za 15,4 GW
ZAGREB - Snaga novih europskih vjetroelektrana u 2019. je iznosila 15,4 GW. Od toga, tri četvrtine ili 11,8 GW je otpadalo na kopnene (onshore), a 3,6 GW na pučinske (offshore) vjetroelektrane.
Petrol preuzima E3, jednog od najvećih dobavljača električne energije u Sloveniji
PREUZIMANJA
Petrol preuzima E3, jednog od najvećih dobavljača električne energije u Sloveniji
LJUBLJANA - Petrol je odabran kao kupac kompanije E3, jednog od najvećih dobavljača električne energije u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE