GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte prekoračile 94 dolara, trgovci očekuju smanjenu opskrbu

Cijene nafte prekoračile 94 dolara, trgovci očekuju smanjenu opskrbu
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2022 / 18:47
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 94 dolara, poduprte odlukom vodećih proizvođača o smanjenju opskrbe i očekivanjima embarga EU-a na rusku naftu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 88 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 94,25 dolara. bilo ni Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 79 centi višoj cijeni, od 88,55 dolara.

Tržišta su danas bila fokusirana na OPEC i njegove saveznike koji su jučer odlučili smanjiti proizvodnju od studenoga za dva milijuna barela dnevno u odnosu na referentne razine.

Nekoliko članica OPEC+ ima teškoća s realizacijom dogovorenih proizvodnih kvota zbog nedovoljnih ulaganja ili sankcija i grupa je u kolovozu zaostajala za ciljanom proizvodnjom za nekih 3,6 milijuna barela dnevno.

Opskrba će zapravo biti smanjena za milijun do milijun i sto tisuća barela dnevno, uz udio Saudijske Arabije od 500 tisuća barela dnevno, rekao je saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman.

"Smanjenje (proizvodnih) kvota baš i nije usklađeno s već niskim globalnim zalihama sirove nafte, koje se uglavnom i dalje smanjuju", smatraju u američkoj banci Morgan Stanley.

"Unatoč tome, OPEC+ istaknuo je značajnu neizvjesnost kada je u pitanju potražnja za naftom u 2023. i stavio je naglasak na znatno snižene procjene BDP-a i sve veće šanse za recesiju", dodali su analitičari Morgan Stanleya.

Kabinet američkog predsjednika Joea Bidena ocijenio je odluku OPEC+ "kratkovidnom", a Bijela kuća najavila je da će Biden kontinuirano pratiti situaciju radi eventualnog plasmana na tržište još barela iz strateških rezervi kako bi se obuzdao rast cijena.

Američki predsjednik ujedno će se savjetovati s Kongresom o dodatnim mogućnostima smanjenja kontrole OPEC-a i njegovih saveznika nad cijenama energije, poručili su iz Bijele kuće, aludirajući na zakone koji bi mogli izložiti članice grupe tužbama zbog monopola.

Samo mjesec dana nakon što OPEC+ počne značajnije smanjivati proizvodnju, EU će uvesti embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima, što će značiti još manje barela na tržištu.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak odvojeno je jučer izjavio da bi Rusija mogla smanjiti proizvodnju nafte kako bi amortizirala posljedice cjenovnog limita koji joj Zapad planira nametnuti zbog invazije na Ukrajinu.

OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio 1,92 dolara, na 94,05 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE