GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte prekoračile 44 dolara zbog zatvaranja proizvodnje u Meksičkom zaljevu

Cijene nafte prekoračile 44 dolara zbog zatvaranja proizvodnje u Meksičkom zaljevu
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2020 / 17:30
Autor: Seebiz/h
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 44 dolara nakon zatvaranja više od polovine proizvodnje u Meksičkom zaljevu zbog oluja a trgovce ohrabruju i naznake napretka u razvoju lijekova za Covid 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 44,67 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 42,42 dolara.

"Cijene su jutros slušale poruke majke prirode - dvije oluje prijete Meksičkom zaljevu i zaustavljena je polovina proizvodnje u toj regiji. Dobitke će ipak ograničavati prijetnja drugog produljenog vala zaraze koronom“, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Naftne kompanije zatvorile su proizvodne kapacitete veće od milijuna barela dnevno na američkoj obali Meksičkog zaljeva zbog uragana Marca i tropske oluje Laura i evakuirale radnike s više od 100 naftnih platformi.

Analitičari upozoravaju da oluje ne prijete samo platformama već i rafinerijama.

"Iako smo trenutno usredotočeni na proizvodnju nafte, morat ćemo voditi računa i o aktivnostima prerade u rafinerijama, koje bi mogle biti ugrožene poplavama. Američki dio Meksičkog zaljeva ključno je središte za preradu nafte“, podsjeća Warren Patterson iz ING-a.

Potporu cijenama pružilo je i izvješće Financial Timesa da američki predsjednik Donald Trump razmatra ubrzanu proceduru za odobravanje eksperimentalnog cjepiva za Covid 19, koje su zajednički razvili AstraZeneca i Sveučilište Oxford.

Trump je u nedjelju pozdravio i dozvolu američkog regulatora za lijek koji koristi krvnu plazmu oporavljenih pacijenata, dan nakon što je agenciju optužio da sprječava uvođenje cjepiva i lijekova terapija iz političkih razloga.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je pak na "nisku kvalitetu" dokaza o djelotvornosti cjepiva, podsjeća Reuters.

Značajniji rast cijena nafte ograničilo je danas povećanje broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u, prvo od ožujka i najveće u posljednjih sedam mjeseci.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 44,92 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE