GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte potonule ispod 78 dolara, trgovce zabrinula nova varijanta virusa

Cijene nafte potonule ispod 78 dolara, trgovce zabrinula nova varijanta virusa
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2021 / 16:00
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte potonule su u petak na međunarodnim tržištima ispod 78 dolara budući da trgovci strahuju da bi nova varijanta koronavirusa mogla zakočiti oporavak gospodarstva i potražnje za naftom i rezultirati značajnijim viškom u opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 4,28 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 77,94 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 4,31 dolar nižoj cijeni, od 74,08 dolara.

Cijene nafte i dionica pale su na kraju tjedna jer ulagači strahuju da bi nova varijanta koronavirusa mogla zaustaviti oporavak gospodarstva i potražnju za gorivom. Europske zemlje već su ograničile dolaske iz južne Afrike gdje je varijanta otkrivena.

Opetovano rasplamsavanje pandemije skrenulo je pozornost tržišta na procjene Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da će ponuda nafte nadmašiti potražnju na kraju ove i početku iduće godine.

OPEC+ odlučio je tek skromno povećati opskrbu u prosincu, za 400 tisuća barela dnevno, otklonivši pozive SAD-a i drugih kupaca da na tržište izbacuje više barela kako bi zakočio rast cijena nafte u razdoblju oporavka od pandemijske krize.

SAD je zato odlučio na tržište plasirati naftu iz rezervi u koordinaciji s Japanom, Južnom Korejom, Kinom, Indijom i Velikom Britanijom.

Kina je u međuvremenu poručila da već priprema novu dražbu nafte iz strateških rezervi, nakon one u rujnu, naglasivši da će je prilagoditi svojim potrebama.

Puštanje u promet nafte iz rezervi vjerojatno će rezultirati osjetno većom ponudom u idućim mjesecima, rekao je izvor u OPEC-u na temelju analize stručnjaka koji savjetuju ministre zemalja-članica.

Odbor Ekonomske komisije očekuje u prosincu višak od 400 tisuća barela dnevno, koji bi u siječnju trebao porasti na 2,3 milijuna barela dnevno u siječnju, te na 3,7 milijuna barela dnevno u veljači ako zemlje potrošači nastave s planiranim plasmanom, rekao je izvor u OPEC-u.

"OPEC-ova inicijalna procjena o koordiniranom plasmanu rezervi i iznenadna pojava nove varijante koronavirusa izazivaju ozbiljnu zabrinutost za gospodarski rast i za odnos ponude i potražnje u narednim mjesecima", rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga.

U takvoj je situaciji otežano prognozirati ishod sastanka vodećih proizvođača na početku prosinca na kojem bi se trebalo razgovarati o eventualnoj prilagodbi plana o skromnom povećanju opskrbe u siječnju i idućim mjesecima, za 400 tisuća barela dnevno, ističe Reuters.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 81,31 dolar, što znači da je bio 44 centa jeftiniji nego prethodnog dana trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE