GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 81 dolara, SAD razmatra prodaju nafte iz rezervi

Cijene nafte pale ispod 81 dolara, SAD razmatra prodaju nafte iz rezervi
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2021 / 18:40
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 81 dolara budući da SAD razmatra prodaju nafte iz strateških rezervi a Rusija poručuje da je spremna stabilizirati tržište prirodnog plina.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 16 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 80,92 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,48 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 30 centi nižoj cijeni, od 77,13 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,5 dolara.

Tržišta su na početku tjedna uzdrmali Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlukom o povećanju opskrbe u studenome za samo 400 tisuća barela dnevno, unatoč pozivima velikih potrošača poput SAD-a da na tržište izbacuju znatno više barela .

Jučer je cijene 'ohladio' podatak američke vlade da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu porasle za 2,3 milijuna barela. Analitičari su očekivali skromni pad, za 418 tisuća barela.

Silaznu putanju cijena podržala je i izjava američke ministrice energetike Jennifer Granholm za Financial Times da kabinet predsjednika Joea Bidena razmatra mogućnost prodaje nafte iz strateških rezervi kako bi ublažio poskupljenje benzina.

Granholm nije isključila ni mogućnost zabrane izvoza sirove nafte, koja je ukinuta 2015. godine.

Washington će vjerojatno prodati do 60 milijuna barela sirove nafte, procjenjuje invsticijska banka Goldman Sachs, dodavši da bi to značilo da na kraju godine ne bi iznosila 90 dolara, kao što trenutno procjenjuju, već bi bila tri dolara niža.

Usijana tržišta energenata rashladila je i jučerašnja izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusija povećava isporuke plina u Europu, pa i plinovodom preko Ukrajine, kako bi ublažila manjak u opskrbi i da je spremna stabilizirati tržište.

Takav potez spustio bi cijene plina s rekordnih razina koje bi na pragu zime mogle utjecati i na ionako tijesno opskrbljeno tržište nafte budući da neki kupci već traže jeftinije rješenje u derivatima poput mazuta, napominje Reuters.

"Problem tijesne opskrbe tržišta nafte možda će biti ublažen ako SAD zaista odluči prodavati naftu iz strateških rezervi, a ako Rusija uspije poslati više prirodnog plina u Europu, to bi moglo zakočiti zamjenu prirodnog plina naftom", tumači analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica jučer stajao 80,65 dolara, što znači da je poskupio 25 centi u odnosu na prthodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE