GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale ispod 51 dolara, strah od koronavirusa nadjačao dogovor OPEC-a

Cijene nafte pale ispod 51 dolara, strah od koronavirusa nadjačao dogovor OPEC-a
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2020 / 18:09
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 51 dolara budući da epidemija koronavirusa ne posustaje, potiskujući u drugi plan dogovor Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o dodatnom ograničenju opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,76 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 14 centi nižoj cijeni, od 46,64 dolara.

OPEC se na današnjem sastanku dogovorio da će u drugom tromjesečju smanjiti proizvodnju nafte za dodatnih 1,5 milijuna barela dnevno kako bi podupro cijene koje pritišće epidemija koronavirusa. Potez su uvjetovali suradnjom skupine neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom.

Rusija je pak do sada signalizirala da je spremna poduprijeti produljenje važećeg sporazuma o ograničenju opskrbe ali ne i povlačenje više barela s tržišta.

Ruski ministar financija Anton Siluanov rekao je da je Moskva spremna za mogući pad cijena nafte ako OPEC i njegovi saveznici ne postignu dogovor o dodatnom smanjenju opskrbe.

OPEC+ trenutno ograničava opskrbu za 1,7 milijuna barela dnevno, prema sporazumu koji istječe krajem mjeseca. Rusija i neovisni proizvođači pridružit će se članicama OPEC-a sutra, drugog dana sastanka u Beču.

"Neizvjesnost oko ishoda sastanka OPEC+ pritišće cijene nafte", konstatira analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

„Ključno će biti priopćenje OPEC+ koje će biti sročeno za tržište nakon završetka sastanaka, radi procjene signaliziraju li rečenice kolektivno suglasje skupine a time i stvarnu potporu uravnoteženju tržišta ili je riječ tek o složenoj matematici, fokusiranoj na očuvanje obraza", tumači Ehsan Khoman iz MUFG-a.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE