GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte iznad 77 dolara

Cijene nafte iznad 77 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2024 / 16:43
Autor: SEEbiz
LONDON . Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 77 dolara, balansirajući između strahovanja od poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka i zabrinutosti za potražnju u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 49 centi nego na zatvaranju tržišta prošli petak i iznosila je 77.53 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 36 centi višoj cijeni, od 72.01 dolar.

Prvog radnog dana u novoj godini trgovci su se ponovo fokusirali na napetosti na Crvenom moru. Jemenski Huti napadima iskazuju podršku Palestincima u Pojasu Gaze, ometajući plovidbu brodova povezanih s Izraelom.

SAD je najavio međunarodnu pomorsku koaliciju koja bi trebala štititi plovidbu kroz Crveno more, a u nedjelju je helikopterom odbio napad Huta na Maerskov kontejnerski brod u Crvenom moru.

U akciji su potopljena tri broda Huta i poginulo je 10 pripadnika oružanih postrojbi na plovilima, pojačavši rizik širenja sukoba u regiji i blokade ključne rute transporta nafte s Bliskog istoka.

Maersk je objavio da će tijekom dana odlučiti hoće li ustrajati u odluci o vraćanju brodova sa zaobilazne rute oko Rta dobre nade na uobičajeni pravac kroz Suez.

"Važni pokretači (cijena nafte) bit će i dalje geopolitika i gospodarski rast", naglašava John Paisie iz Stratas Advisorsa. "Sukob Izraela i Hamasa mogao bi eskalirati i podići rizik", objašnjava.

Ulagače zabrinjavaju naznake posustajanja kineskog gospodarskog rasta nakon što se aktivnost u industriji u prosincu smanjila treći mjesec zaredom, prema vladinim podacima objavljenim u nedjelju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 1.87 dolara, na 78.44 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE