GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte ispod 48 dolara

Cijene nafte ispod 48 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 17:21
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 48 dolara, budući da su naznake veće ponude potisnule u drugi plan optimizam da će cjepiva protiv covida 19 pomoći i naftnoj potražnji.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 81 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 47,80 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 75 centi nižoj cijeni, od 44,96 dolara.

Cijenama su ovog tjedna snažan poticaj bile objave tri velike farmaceutske kompanije o napretku u razvoju cjepiva protiv covida 19, koje su ulile nadu da bi program cijepljenja mogao početi i prije kraja godine.

Optimizam je u međuvremenu donekle splasnuo a pozornost trgovaca ponovo su privukle mjere zaključavanja kako bi se zaustavilo širenje zaraze, veći broj aktivnih postrojenja u SAD-u i veća proizvodnja u Libiji, tumači Avtar Sandu iz Philip Futuresa.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden pozvao je građane da za Dan zahvalnosti izbjegavaju velika obiteljska okupljanja, nose zaštitne maske i drže razmak. No, Amerikanci prkose molbama dužnosnika da ostanu kod kuće.

SAD je u prošla dva tjedna zabilježio 2,3 ??milijuna novih slučajeva zaraze .

Potražnja za gorivom pala je u drugom krugu zaključavanja, ali je u Europi pad zbog nepoštivanja mjera bio manji no što se očekivalo, tumače analitičari Rystad Energyja.

„Da ih je poštivao veliki broj građana, ograničenja uvedena u Europi rezultirala bi padom aktivnosti za 20 do 30 posto. Umjesto toga, pale su samo oko 12 posto, pokazuju naša mjerenja u stvarnom vremenu", dodaju.

Investitori se polako okreću sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njezinih saveznica u sljedećem tjednu.

OPEC+ sklon je odgoditi povećanje proizvodnje, planirano početkom iduće godine, kako bi pomogli tržištu da prebrodi drugi val Covida 19 i rast libijske proizvodnje, priopćila su tri izvora bliska skupini.

“Sutra će se trgovci početi pozicionirati za sastanak OPEC+ u sljedećem tjednu. Analitičari su suglasni u očekivanju da će produljiti ograničenje proizvodnje za tri mjeseca, sve manje od toga potaknulo bi nagle rasprodaje ”, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associates.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u srijedu iznosila 46,91 dolar, što znači da je porasla 1,40 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE