GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte blizu 79 dolara, u fokusu ponovo opskrba

Cijene nafte blizu 79 dolara, u fokusu ponovo opskrba
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2023 / 17:43
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte približile su se u petak razini od 79 dolara budući da se fokus trgovaca ponovo usmjerio na prijetnju eskalacije napetosti na Bliskom istoku i na procjene da će vodeći proizvođači izbacivati na tržište manje barela i u 2024.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,34 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 78,76 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,20 dolara višoj cjeni, od 74,1 dolar.

U četvrtak tržišta je uznemirio nagli rast zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 3,6 milijuna barela, po vladinim podacima, raspirivši zabrinutost za potražnju, i to u razdoblju rekordne proizvodnje.

SAD će u ovoj godini proizvoditi 1,4 milijuna barela dnevno, s udjelom u opskrbi iz neovisnih proizvođača od 66 posto, navela je u najnovijem izvješću Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Trgovce brine i veći broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene i posustajanje američke industrijske proizvodnje.

Na tržištu istodobno procjenjuju da će kineske rafinerije ublažiti tempo prodaje u zadnjim mjesecima u godini zbog slabije potražnje za gorivom i nižih marži.

U petak neki su analitičari posumnjali da su rasprodaje bile pretjerane, osobito s obzirom na eskalaciju napetosti na Bliskom istoku koja bi mogla poremetiti opskrbu naftom i na poruku SAD-a da će biti odlučniji u sankcijama Iranu.

Trgovce je ohrabrilo i zamjetno posustajanje inflacije u EU i eurozoni u listopadu, prema izračunima Eurostata, što bi moglo poduprijeti potražnju.

Brojni analitičari očekuju istodobno da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, u prvom redu Saudijska Arabija i Rusija, smanjivati opskrbu i u idućoj godini budući da je cijena barela u Londonu kliznula ispod 80 dolara.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 2,60 dolara, na 82,22 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, WTI nafta, Brent nafta
PROČITAJ I OVO
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Saudijsko-ruska inicijativa podigla cijene nafte prema 76 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Rusija pozvale sve članice OPEC-a i njihove saveznike da dodatno smanje opskrbu.
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
IMENOVANJA
NO HEP-a imenovao Vicu Oršulića za predsjednika uprave
ZAGREB - Nadzorni odbor (NO) Hrvatske elektroprivrede (HEP) u petak je na prijedlog Vlade razriješio dosadašnjeg predsjednika Uprave Franu Barbarića te također na Vladin prijedlog predsjednikom Uprave imenovao Vicu Oršulića, na mandat od šest mjeseci, do provedbe javnog natječaja, priopćeno je iz HEP-a.
Makedonija se odrekla ruskog plina
ODLUKE
Makedonija se odrekla ruskog plina
SKOPJE - U natječaju za kupnju plina elektrane Sjeverne Makedonije (ESM) za kupnju plina za prosinac traži se da ponuđeni prirodni plin nije iz Rusije. Makedonski mediji javljaju da je glavni razlog te odluke porez koji je Bugarska uvela za tranzit ruskog plina.
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
INVESTICIJE
Rafinerija ulja Modriča gradi solarnu elektranu 6,3 MWp
MODRIČA - Rafinerija ulja Modriča planira graditi fotonaponsku elektranu instalisane snage od 6,3 MWp u opštini Modriča
Australski energetski divovi Santos i Woodside razmatraju mega spajanje
OPCIJE
Australski energetski divovi Santos i Woodside razmatraju mega spajanje
MELBOURNE - Australski energetski divovi Woodside i Santos u pregovorima o stvaranju plinske elektrane vrijedne 52 milijarde dolara
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE