GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četiri opcije za obuzdavanje cijene goriva

Četiri opcije za obuzdavanje cijene goriva
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2022 / 10:12
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Cijene goriva divljaju na mediteranskom tržištu, tečaj američkog dolara je jak pa se to onda prelijeva na cijene na domaćim benzinskim postajama, piše u subotu Jutarnji list navodeći četiri opcije za obuzdavanje cijena goriva zbog novog skoka od utorka.

Prema neslužbenim projekcijama, cijena litre eurosupera bi mogla porasti za 71 lipu te bi iznosila 14,20 kuna, dok bi cijena litre eurodizela porasla za gotovo kunu i pol te koštala 14,52 kune.

Realiziraju li se te projekcije, bit će to značajan udarac na standard građana. Iako je ministar financija Zdravko Marić ustvrdio kako je prostor za intervenciju države sužen, realno je za očekivati da će Vlada reagirati. Pitanje se stoga nameće - što Vlada može učiniti? Teoretski, Banski dvori imaju četiri opcije, a svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke.

OPCIJA 1: Zamrzavanje maloprodajne cijene goriva

Zamrzavanje maloprodajne cijene, i to na relativno niskoj razini, rješenje je koje bi Vladi kratkoročno donijelo najviše podrške od strane vozača, ali bi u duljem roku donijelo i najviše problema. Naime, takav model gotovo bi sigurno doveo do golemih gubitaka kompanija koje se bave prodajom naftnih derivata jer bi svako poskupljenje nabavne cijene goriva morale kompenzirati iz vlastite marže.

OPCIJA 2: Daljnje smanjenje trošarina

Ovo je opcija koju Vlada može najjednostavnije implementirati i za koju je najrealnije očekivati da će biti poduzeta. Ipak, efekti čak i maksimalnog mogućeg smanjenja trošarina nisu dovoljni da bi značajnije utjecali na cijenu. Minimalne dopuštene trošarine na goriva prema europskoj regulativi iznose 2,45 kuna po litru dizela i 2,69 kn za benzin. Ukratko, to znači da bi smanjenjem trošarina na tu razinu s finalne cijene goriva bilo oduzeto 25 lipa po litri benzina, odnosno 45 lipa po litri dizela.

OPCIJA 3: Uvođenje plivajućeg PDV-a

Drugi "prihodovni stup" preko kojeg država može izravno utjecati na cijene jest PDV. S obzirom na to da apsolutni iznos tog poreza koji država ubere raste kako raste i porezna baza (nabavna cijena derivata), pojedini stručnjaci već dugo zazivaju uvođenje modela po kojem bi se stopa PDV-a na gorivo automatizmom prilagođavala visini nabavne cijene goriva, tako da bi država ostvarila porezne prihode koje je planirala u proračunu, ali ne i više od toga.

OPCIJA 4: Intervencije za ciljanu zaštitu domaćih potrošača

Na koncu, ostaje i mogućnost da se na određeni način ciljano subvencioniraju samo domaći potrošači. Radi se o vrlo skliskom terenu, s obzirom na vrlo strogu regulativu zaštite potrošačkih prava i tržišnog natjecanja na zajedničkom tržištu EU. Jedan takav model Hrvatska već provodi kod poduzetnika u čijim troškovima cijena goriva predstavlja važnu komponentu, kao što su autobuseri ili cestovni prijevoznici tereta. Njima se refundira razlika između aktualnog važećeg i minimalnog dopuštenog iznosa trošarina, piše novinar Jutarnjeg lista Marko Biočina.

Tagovi: cijene goriva, Zdravko Marić, cijene nafte
PROČITAJ I OVO
Gorivo od sutra znatnije poskupljuje
CIJENE GORIVA
Gorivo od sutra znatnije poskupljuje
ZAGREB - Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici odredila nove cijene goriva te će se od sutra osnovni benzin eurosuper 95 prodavati za najviše 1,41 euro (10,62 kune) po litri, a dizel za 1,51 euro (11,38 kuna).
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga su tjedna pale, nakon dva tjedna rasta.
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
NOVI ISKORAK
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
ZAGREB - Nakon što je tijekom prošle godine sklopio dva ugovora s Jadranskim naftovodom o zakupu terminala sirove nafte, umirovljeni general Ivan Čermak ishodio je ovih dana i dozvolu države za trgovinu naftnim derivatima na veliko.
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
Od utorka ponovno skuplje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka ponovno skuplje gorivo
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama, od utorka cijene goriva opet idu gore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE