GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Češka povukla tužbu vezanu uz poljski rudnik Turow

Češka povukla tužbu vezanu uz poljski rudnik Turow
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2021 / 14:11
Autor: SEEbiz / H
PRAG - Češka se složila povući tužbu koju je podnijela najvišem sudu EU-a radi zaustavljanja rada rudnika lignita u Poljskoj, rekao je u utorak poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Sud pravde Europske unije (ECJ) u petak je naložio Poljskoj da odmah obustavi rudarenje u rudniku Turow kojim upravlja državni PGE, do donošenja konačne odluke u tom slučaju.

Češka vlada smatra da planirano širenje površinskog kopa rudnika ekološki šteti stanovništvu na češkoj strani granice te da je Varšava prekršila europski zakon produljujući rudarenje u Turowu do 2026. godine.

No, Morawiecki je rekao da su dvije vlade blizu postizanja dogovora koji bi smirio taj sukob.

“S obzirom na pooštravanje prekogranične suradnje s Češkom, čini se da smo već vrlo blizu dogovora. Kao rezultat ovog dogovora Češka se složila povući tužbu na ECJ-u”, rekao je Morawiecki.

Ured češke vlade nije imao neposredan komentar, no češki ministar zaštite okoliša Richard Brabec u ponedjeljak navečer je rekao češkoj televiziji da će dogovor uključivati određenu naknadu za “desetke tisuća” na češkoj strani za rješavanje problema s vodom uzrokovanih rudarenjem. Tehničke obveze bit će dio dogovora, rekao je.

Skupine iz ekoloških skupina i Česi koji žive u blizini granice žalili su se na rudnike. Smatraju da je rudarenje utjecalo na opskrbu pitkom vodom te da rudnici uzrokuju veliku buku i prašinu.

“Dogovorili smo se da ćemo uspostaviti stručno povjerenstvo za istragu ekoloških problema povezanih s površinskim kopom”, rekao je Morawiecki dodajući kako će PGE ulagati u smanjenje odljeva vode iz rudnika.

Tagovi: rudnik Turow, Turow, ugljen, Poljska
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE