GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CERT: Nema podataka da hakerska grupa Qilin ugrožava poslovanje EPS-a

CERT: Nema podataka da hakerska grupa Qilin ugrožava poslovanje EPS-a
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2024 / 10:41
Autor: SEEbiz
BEOGRAD . Dark veb nije uređena platforma i svaki korisnik može ponuditi bilo kakve “podatke” na prodaju.

Hakerske grupe trguju različitim infirmacijama, ali ostaje otvoreno pitanje da li su i koliko ti podaci validni, ili je možda reč o nekim zastarelim ili fabrikovanim informacijama – navodi se u odgovoru Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima (CERT) na pitanje Danasa da li je hakerska grupa “Qilin”, koja je izvršila napad na Elektroprivredu Srbije zaista, kako tvrdi, preuzela podatke o poslovanju tog preduzeća.

CERT ističe da pored finansijskih motiva hakerskih napada, jedan od ciljeva napadača jeste i potencijalno ugrožavanje poslovne reputacije žrtve napada.

“Na osnovu javno dostupnog saopštenja AD Elektroprivreda Srbije , nema podataka koji bi potvrdili navode da objavljivanje informacija koje u svom posedu navodno ima grupa Qilin, može imati negativne efekte na proizvodnju, distribuciju i prodaju električne energije”, ističu u CERT-u i dodaju da sajber napadi predstavljaju realnu opasnost po sve korisnike interneta,ne samo na globalnom nivou već i u Srbiji.

– U to smo se uverili i na primerima iz prethodnih godina. Uopšteno, objavljivanje neovlašćeno prikupljenih podataka, putem hakerskih napada, zapravo predstavlja samo jedan od koraka koje napadači preduzimaju tokom izvršenja napada. Namera napadača je da tako prikupljene podatke koristi za iznudu novca i takvom pretnjom izvrši dodatni pritisak na žrtvu da plati traženu otkupninu za dekripcione ključeve. U nameri da pomogne korisnicima i IKT sistemima da prepoznaju pretnje na internetu Nacionalni CERT Republike Srbije predano radi na obaveštavanju javnosti o aktuelnim sajber pretnjama, održavanju stručnih obuka, kao i kontinuiranom podizanju svesti javnosti o značaju poznavanja i primeni preventivnih mera za zaštitu od sajber napada, kroz objavljivanja publikacija i video sadržaja na našoj platformi “Za bezbedniji klik”, koja je dostupna građanima na našem sajtu – ističu u CERT-u.

Tagovi: qilin, eps, hakeri, cert
PROČITAJ I OVO
Skupština dioničara Janafa donijela odluku o isplati dividende
DIVIDENDA
Skupština dioničara Janafa donijela odluku o isplati dividende
ZAGREB - Dioničari Jadranskog naftovoda (Janaf) na godišnjoj skupštini u srijedu su donijeli odluku o isplati dividende od 30,95 eura po dionici, a pravo na dividendu stječu dioničari koji će na kraju trgovinskog dana 31. srpnja 2024. godine biti upisani u registar SKDD-a kao vlasnici dionica.
Vrlo dobri rezultati norveškog Equinora
DOBRA GODINA
Vrlo dobri rezultati norveškog Equinora
OSLO - Norveška naftna i plinska tvrtka Equinor izvijestila je u srijedu o skoku prihoda u drugom tromjesečju zahvaljujući poskupljenju nafte koje je nadoknadilo znatno niže cijene plina u Europi.
Studija: Europa ima dovoljno zemlje za održivo širenje obnovljivih izvora energije
OIE
Studija: Europa ima dovoljno zemlje za održivo širenje obnovljivih izvora energije
BRUXELLES - Studija pokazuje da Europa ima dovoljno zemlje za održivo širenje obnovljivih izvora energije Europa ima dovoljno zemlje da proširi projekte solarne energije i energije vjetra bez ugrožavanja proizvodnje hrane ili prirode, prema novoj analizi Europskog ureda za okoliš (EEB) objavljenoj danas.
IJF: Treba nam porez na ugljik, previše smo ovisni o fosilnim gorivima
ZNANOST
IJF: Treba nam porez na ugljik, previše smo ovisni o fosilnim gorivima
ZAGREB - U zelenim politikama Hrvatska nije dobar EU učenik. Dok zajednica europskih zemalja nalaže klimatsku neutralnost do 2050. te smanjenje emisija štetnih plinova za 55 posto do 2030., odnosno manju ovisnost o velikom zagađivaču – fosilnom gorivu – Hrvatska ga se objeručke drži.
Mađarska će blokirati novac EU-a dok Ukrajina ne dopusti prolaz ruske nafte
ODLUKE
Mađarska će blokirati novac EU-a dok Ukrajina ne dopusti prolaz ruske nafte
BUDIMPEŠTA - Mađarska će blokirati sredstva Europske unije za zemlje članice koje su u Ukrajinu slale streljivo dokle god Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njegovom teritoriju, rekao je u utorak mađarski ministar vanjskih poslova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE