GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bugarska izmjenom izračuna cijena štiti male tvrtke od poskupljenja struje

Bugarska izmjenom izračuna cijena štiti male tvrtke od poskupljenja struje
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2021 / 18:04
Autor: SEEbiz / H
SOFIJA - Bugarski regulator za energetiku izmijenit će propise kako bi snizio cijenu struje za male i srednje tvrtke koje ju kupuju putem mehanizma zajamčene opskrbe, izjavio je predsjednik regulatora Ivan Ivanov.

Bugarska je od srpnja liberalizirala tržište električne energije za kupce u poslovnom sektoru, ali više od 40 posto malih tvrtki još nije odabralo opskrbljivača i nabavlja struju na osnovi mehanizma zajamčene opskrbe.

Opskrbljivači u tom mehanizmu zaračunavaju znatno više cijene od onih na tržištu koje su pak snažno porasle od kolovoza, prateći kretanja na svjetskim tržištima i odražavajući jačanje potražnje paralelno oporavku gospodarstva od posljedica pandemijske krize.

"Planiramo promijeniti metodologiju prema kojoj opskrbljivači zadnjeg izbora izračunavaju cijenu struje i to će omogućiti njihovo smanjenje", kazao je Ivanov u srijedu novinarima.

Promjene će stupiti na snagu u studenome i biti će na snazi tri mjeseca, a za to vrijeme poticat ćemo male kompanije da odaberu trgovca električnom energijom koji odgovara njihovim potrebama, kazao je.

Izmjene će omogućiti da se cijene kod dobavljača zadnjeg izbora, koje su obično više za 50 do 100 leva od tržišnih, smanje za 15 do 30 leva (8,9 do 17,7 dolara) , rekao je Ivanov.

Prosječna cijena na tamošnjoj platformi za trgovanje energijom dosegnula je u srijedu novu rekordnu razinu od 362 leva po megavatsatu.

Privremena bugarska vlada također planira osigurati financijsku pomoć tvrtkama kako bi se lakše nosile s rastućim cijenama struje, ali šestomjesečni program pomoći prvo mora odobriti parlament, koji će biti sazvan nakon izbora 14. studenoga.

Cijene struje za kućanstva u Bugarskoj regulirane su i ne očekuje se da će se promijeniti do konca godine. Sljedeće će godine računi vjrojatno ipak biti veći zbog viših cijena struje na tržištima i visoke cijene plina, nagađa Reuters.

Tagovi: Bugarska, struja, električna energija, Ivan Ivanov
PROČITAJ I OVO
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE