GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanija želi globalni sporazum o obustavi financiranja ugljena

Britanija želi globalni sporazum o obustavi financiranja ugljena
ŽELJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2021 / 15:09
Autor: SEEbiz
LONDON - Velika Britanija želi isposlovati sklapanje globalnog sporazuma o obustavi prekograničnog financiranja projekata ugljena na klimatskoj konferenciji u studenome, rekao je u petak ministar Alok Sharma.

Sharma je zadužen za pripremu summita Ujedinjenih naroda COP26 koji će Britanija u studenome ugostiti u Glasgowu,

Potrebne su značajne mjere kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5 stupnjeva Celzija iznad predindustrijske razine, naglasio je Sharma. To je prag za koji znanstvenici kažu da bi mogao spriječiti najteže posljedice klimatskih promjena.

"Ako uistinu želimo (ograničiti rast temperature) na 1,5 stupnjeva, sudionici konferencije u Glasgowu moraju staviti točku na ugljen", rekao je britanski ministar prema transkriptu govora koji će održati tokom dana.

"Surađujemo s vladama, izravno i preko međunarodnih organizacija, kako bi prekinuli međunarodno financiranje ugljena. To je moj osobni prioritet", naglasio je britanski dužnosnik.

Britanija trenutno iz ugljena proizvodi samo dva posto električne energije, u usporedbi sa 40 posto u 2020. godini, do 2024. želi ga u potpunosti izbaciti iz proizvodnje struje.

Zagovornici zaštite okoliša upozoravaju pak da upravo britanske financijske tvrtke igraju glavnu ulogu u financiranju rudnika ugljena i elektrana na ugljen u ostatku svijeta.

Ugljen se i dalje naveliko koristi za proizvodnju električne energije i druge industrijske potrebe u Kini, čiji predsjednik Xi Jinping očekuje da će emisija ugljika rasti sve do 2030. godine.

Britanski premijer Boris Johnson obvezao se do 2035. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova na 78 posto razine iz 1990. godine, a do 2050. trebale bi neto biti svedene na nulu.

SAD, druga zemlja u svijetu po emisiji stakleničkih plinova, nakon Kine, priopćio je u travnju da će do 2030. nastojati prepoloviti emisiju u usporedbi s razinom iz 2005. godine.

Tagovi: Velika Britanija, ugljen, Alok Sharma
PROČITAJ I OVO
Šikonja: Cijena premium goriva ne bi se smjela ograničiti
GORIVO
Šikonja: Cijena premium goriva ne bi se smjela ograničiti
ZAGREB - U ovom trenutku opskrba tržišta nije ugrožena kad je riječ o standardnim gorivima, kaže predsjednik Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa Želimir Šikonja, ali uredba o ograničavanju cijena ne bi se smjela odnositi na premium goriva jer su ona - stvar luksuza.
Tifon: Zbog Vladine uredbe, prodaja premium goriva do isteka zaliha
GORIVO
Tifon: Zbog Vladine uredbe, prodaja premium goriva do isteka zaliha
ZAGREB - Tifon će svoja premium goriva prodavati do istekla postojećih zaliha, dok će opskrba ostalim gorivima biti neometana i kontinuirana, priopćila je ta tvrtka u nedjelju, navodeći kao razlog negativan utjecaj Vladine uredbe o ograničavanju cijena goriva.
Rusija bi ponovo mogla zavrnuti plin
PLIN
Rusija bi ponovo mogla zavrnuti plin
MOSKVA - Rusija ne isključuje mogućnost nove krize s plinom u Europi i poziva EU na pregovore, izjavio je u subotu Aleksandar Novak, potpredsjednik vlade zadužen za energetska pitanja.
Što će se dalje događati s cijenama goriva?
ANALITIČARI
Što će se dalje događati s cijenama goriva?
ZAGREB - Iako je Vlada mogla uredbom ograničiti cijene goriva do kraja ove godine, odlučila je to učiniti na mjesec dana, što znači da u Banskim dvorima računaju na smirivanje cijena na svjetskom tržištu.
Smijenjen direktor Gradske plinare Zagreb Igor Pirija
SMJENA
Smijenjen direktor Gradske plinare Zagreb Igor Pirija
ZAGREB - Direktor Gradske plinare Zagreb Igor Pirija opozvan je s dužnosti, potvrdili su u petak iz te gradske tvrtke dodavši da s poduzetnicima koje opskrbljuju, pregovaraju uvjete o nastavku suradnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE