GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brežice: Najveća solarna elektrana u Sloveniji

Brežice: Najveća solarna elektrana u Sloveniji
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2023 / 20:45
Autor: SEEbiz

BREŽICE - Tvrtka HESS svečano je otvorila najveću solarnu elektranu u zemlji snage 6 megavata, koja zajedno s hidroelektranom predstavlja hibridni sustav sunčeve i vodene energije.

Kako je na svečanom otvaranju solarne elektrane pojasnio Bogdan Barbič, direktor Donjosavske hidroelektrane (HESS), riječ je i o prvoj solarnoj elektrani u zemlji koja je, kao četvrti agregat Hidroelektrane Brežice, priključen na 110 kilovoltnu prijenosnu mrežu.

Protočna akumulacija hidroelektrane Brežič ima ulogu spremišta energije u hibridnom sustavu solarne i vodene energije. Za sunčanih dana, kada je proizvodnja solarne elektrane veća, regulacijom ukupne proizvodnje dio neiskorištene vodene mase može se pohraniti u protočnu akumulaciju i koristiti u vrijeme manje proizvodnje solarne elektrane ili na noć. Kod ovakvog hibridnog sustava radi se o povezivanju različitih obnovljivih izvora energije i istovremeno njihovom najučinkovitijem korištenju, dodao je Barbič.

Svojom godišnjom proizvodnjom brežiška solarna elektrana zadovoljit će potrebe približno 1800 kućanstava. Životni vijek mu je oko 30 godina. Elektrana se prostire na šest hektara zemlje. Ukupno su postavili oko 13.200 ploča. Postrojenje su započeli u svibnju prošle godine, privremeno su ga pustili u rad u prosincu prošle godine, a uporabnu dozvolu dobili su ovog mjeseca. Projekt je započeo u kolovozu 2021. godine, naveo je Barbič.

Otvorenju su prisustvovali brojni gosti. Među njima je i ministar okoliša, klime i energetike Bojan Kumer, koji je među ostalim rekao da solarne elektrane "apsolutno" spadaju u središte slovenskog kratkoročnog razvoja te da Slovenija, koja je "možda zaspala u ovome područje u proteklom desetljeću", mora to u budućnosti nadoknaditi. Dobar korak ka tome je otvaranje Brežiške solarne elektrane. Projekt predstavlja "otprilike stoti dio onoga" što žele napraviti po pitanju velikih solarnih elektrana u zemlji u sljedećih deset godina, dodao je.

Kumer je najavio Vladinu uredbu koja će pridonijeti bržem korištenju obnovljivih izvora energije i inovativnih tehnologija u ovom području te objavu natječaja vrijednog oko 150 milijuna eura u rujnu. Nastavak je to prošlogodišnjeg projekta interventne zakonske regulative. Uredbu će Vlada razmatrati u četvrtak. Skrenuo je pozornost i na pripremu prvog nacrta nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji bi Vlada također trebala potvrditi u četvrtak.

U svom pozdravnom govoru direktor tvrtke Gen energija Dejan Paravan istaknuo je važnost korištenja obnovljivih izvora energije i zelene tranzicije.

Tagovi: Brežice, HESS , solari, solarna elektrana
PROČITAJ I OVO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZAGREB - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatsku mjeru u iznosu od 25 milijuna eura za potporu proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku.
Objavljene nove cijene goriva
GORIVO
Objavljene nove cijene goriva
ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva.
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE