GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brežice: Najveća solarna elektrana u Sloveniji

Brežice: Najveća solarna elektrana u Sloveniji
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2023 / 20:45
Autor: SEEbiz

BREŽICE - Tvrtka HESS svečano je otvorila najveću solarnu elektranu u zemlji snage 6 megavata, koja zajedno s hidroelektranom predstavlja hibridni sustav sunčeve i vodene energije.

Kako je na svečanom otvaranju solarne elektrane pojasnio Bogdan Barbič, direktor Donjosavske hidroelektrane (HESS), riječ je i o prvoj solarnoj elektrani u zemlji koja je, kao četvrti agregat Hidroelektrane Brežice, priključen na 110 kilovoltnu prijenosnu mrežu.

Protočna akumulacija hidroelektrane Brežič ima ulogu spremišta energije u hibridnom sustavu solarne i vodene energije. Za sunčanih dana, kada je proizvodnja solarne elektrane veća, regulacijom ukupne proizvodnje dio neiskorištene vodene mase može se pohraniti u protočnu akumulaciju i koristiti u vrijeme manje proizvodnje solarne elektrane ili na noć. Kod ovakvog hibridnog sustava radi se o povezivanju različitih obnovljivih izvora energije i istovremeno njihovom najučinkovitijem korištenju, dodao je Barbič.

Svojom godišnjom proizvodnjom brežiška solarna elektrana zadovoljit će potrebe približno 1800 kućanstava. Životni vijek mu je oko 30 godina. Elektrana se prostire na šest hektara zemlje. Ukupno su postavili oko 13.200 ploča. Postrojenje su započeli u svibnju prošle godine, privremeno su ga pustili u rad u prosincu prošle godine, a uporabnu dozvolu dobili su ovog mjeseca. Projekt je započeo u kolovozu 2021. godine, naveo je Barbič.

Otvorenju su prisustvovali brojni gosti. Među njima je i ministar okoliša, klime i energetike Bojan Kumer, koji je među ostalim rekao da solarne elektrane "apsolutno" spadaju u središte slovenskog kratkoročnog razvoja te da Slovenija, koja je "možda zaspala u ovome područje u proteklom desetljeću", mora to u budućnosti nadoknaditi. Dobar korak ka tome je otvaranje Brežiške solarne elektrane. Projekt predstavlja "otprilike stoti dio onoga" što žele napraviti po pitanju velikih solarnih elektrana u zemlji u sljedećih deset godina, dodao je.

Kumer je najavio Vladinu uredbu koja će pridonijeti bržem korištenju obnovljivih izvora energije i inovativnih tehnologija u ovom području te objavu natječaja vrijednog oko 150 milijuna eura u rujnu. Nastavak je to prošlogodišnjeg projekta interventne zakonske regulative. Uredbu će Vlada razmatrati u četvrtak. Skrenuo je pozornost i na pripremu prvog nacrta nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji bi Vlada također trebala potvrditi u četvrtak.

U svom pozdravnom govoru direktor tvrtke Gen energija Dejan Paravan istaknuo je važnost korištenja obnovljivih izvora energije i zelene tranzicije.

Tagovi: Brežice, HESS , solari, solarna elektrana
PROČITAJ I OVO
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE