GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bečka zračna luka pušta u pogon najveći solarni sustav u Austriji

Bečka zračna luka pušta u pogon najveći solarni sustav u Austriji
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2021 / 08:34
Autor: SEEbiz
BEČ - Sljedeće godine zračna luka Schwechat trebala bi u pogon pustiti najveći solarni sustav u Austriji čija će ukupna površina odgovarati onoj 48 nogometnih igrališta.

Bečka zračna luka Schwechat nastavlja provoditi mjere kojima nastoji doprinijeti zaštiti klime. Tako je nedavno najavljeno da će se na području zračne luke izgraditi najveći fotonaponski sustav u Austriji. Obuhvaćat će osam solarnih sustava ukupne snage oko 24 MW koji će se prostirati na površini od oko 24 hektara, što otprilike odgovara površini 48 nogometnih igrališta. Očekuje se da će se ondje godišnje proizvoditi otprilike 30 milijuna kWh električne energije. Time bi trebali pokriti trećinu potrošnje struje na aerodromu, a tolika količina energije dovoljna je, primjerice, za opskrbu oko 7.000 kućanstava godišnje.

Aerodrom Schwechat 2016. godine započeo je s postavljanjem solarnih sustava. Na području zračne luke dosad je instalirano ukupno pet takvih sustava koji se uglavnom nalaze na krovovima zgrada ili hangara, a sada namjeravaju postaviti još tri nova. Dva manja nalazit će se na parkiralištu, a jedan će biti smješten na površini u neposrednoj blizini piste. Izgradnja novih solarnih sustava trebala bi započeti ovog proljeća, dok bi na ljeto 2022. trebali biti pušteni u rad.

Postavljanje solarnih sustava samo je jedna od brojnih mjera koje ova zračna luka provodi s ciljem postizanja klimatske neutralnosti. Tako se, primjerice, postojeća rasvjeta postupno zamjenjuje ekološki prihvatljivim LED rasvjetnim tijelima. Bečki aerodrom sve se više oslanja i na električnu mobilnost, a trenutačno ima više od 380 e-vozila. Nova i moderna zgrada Vienna Airport Office Park 4 koristi geotermalnu energiju te je već nekoliko puta proglašena najodrživijom poslovnom zgradom u Austriji.

Posljednjih je godina zračna luka Schwechat smanjila emisiju CO2 za 70 %, a potrošnju energije za više od 40 %. Predsjednik uprave Günther Ofner istaknuo je da je ova zračna luka na dobrom putu da postane prva „zelena” zračna luka u Europi te da će za samo nekoliko godina postići klimatsku neutralnost.

Tagovi: zračna luka Schwechat,solarna energija, zelena energija, klimatska neutralnost
PROČITAJ I OVO
Nepovoljni vremenski uvjeti smanjili dobit RWE-a u prvom tromjesečju
SMANJENJE
Nepovoljni vremenski uvjeti smanjili dobit RWE-a u prvom tromjesečju

ESEEN - Njemačka elektroenergetska tvrtka RWE izvijestila je u srijedu da joj je dobit pala za trećinu u prvom tromjesečju zbog polarnog vala u Teksasu i nepovoljnih vremenskih prilika u Europi koji su zakočili poslovanje s obnovljivim izvorima.

NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu
POBOLJŠANJE
NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu
BEOGRAD - Neto dobit NIS-a za period januar-mart iznosi 1,5 milijardi dinara što je 2,4 puta više od rezultata ostvarenog u prvom tromesečju 2020. godine kada je zabeležen gubitak od 1,1 milijarde dinara.
Ina predstavila projekt Biorafinerije u Sisku
PROJEKTI
Ina predstavila projekt Biorafinerije u Sisku
ZAGREB - Na današnjoj sjednici Uprave Ine prezentiran je status projekta Biorafinerija te planovi za naredno razdoblje. Također, otvorena je posebna internetska stranica u svrhu redovitog informiranja javnosti o napretku projekta.
Cijene nafte pale ispod 68 dolara, prevagnula indijska kriza
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 68 dolara, prevagnula indijska kriza

LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 68 dolara budući da se stišao strah od poremećaja u opskrbi u SAD-u nakon hakerskog napada i prevagnula kriza u Indiji koja iz dana u dan bilježi naglo širenje zaraze covidom 19.

Globalni obnovljivi izvori 2020. godine rasli najbrže u posljednjih 20 godina
OIE
Globalni obnovljivi izvori 2020. godine rasli najbrže u posljednjih 20 godina
LONDON - Obnovljivi izvori električne energije globalno su u 2020. godini rasli najbržim tempom u proteklih 20 godina, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) objavljenom u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE