GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi

Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
POGON
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2023 / 08:51
Autor: SEEbiz
BEČ - U bečkoj četvrti Simmering ovog su tjedna puštene u rad prve tri od sustava od šest velikih dizalica topline. One proizvode više klimatski prihvatljivije topline za 56.000 bečkih kućanstava iz pročišćene otpadne vode, objavio je ljubljanski međunarodni ured Grada Beča. Planiraju udvostručiti kapacitet do 2027. godine.

Sustav velikih dizalica topline gradi energetska tvrtka Wien Energie. Kako je objašnjeno u međunarodnom uredu u Beču, sustav za proizvodnju topline koristi otpadnu vodu iz susjednog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Ebswien. Električna energija za rad dobivat će se iz obližnje elektrane Freudenau, tako da će se za rad pumpe koristiti 100% obnovljivi izvori energije.

„Sustav dizalica topline važna je prekretnica na putu prema klimatskoj neutralnosti. Grad Beč koristi sve obnovljive izvore topline koji su nam dostupni. Već s prve tri dizalice topline moći ćemo daljinskim grijanjem grijati do 56.000 kućanstava. Naš sustav dizalice topline pionirski je projekt u Europi“, sažeo je u priopćenju za javnost gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Wien Energie je u prvu fazu uložila oko 70 milijuna eura. Trima trenutno instaliranim crpkama pridružit će se još tri do 2027. godine. Nakon završetka radova, snaga crpki u Simmeringu bit će 110 megavata. Kako bi se velike količine topline mogle neometano distribuirati kroz toplinarsku mrežu, uz elektranu je izgrađena i nova crpna stanica koja kroz toplinarsku mrežu pumpa i do 7.500 kubika tople vode na sat. objasnio.

S 1300 kilometara bečka mreža daljinskog grijanja jedna je od najopsežnijih u Europi. Na njega je priključeno 440.000 kućanstava i 7.800 većih kupaca. U Beču planiraju do 2040. opskrbiti približno 56 posto bečkih kućanstava klimatski neutralnim daljinskim grijanjem, zaključili su.

Tagovi: bEČ, TOPLINE, GEOTERMALNA ENERGIJA, GRIJANJE, Simmering
PROČITAJ I OVO
Maribor istražuje mogućnost ponovne uporabe autobusnih baterija za pohranu energije
BATERIJE
Maribor istražuje mogućnost ponovne uporabe autobusnih baterija za pohranu energije
MARIBOR - Stručnjaci iz Općine Maribor i tamošnjeg Fakulteta za graditeljstvo, prometno inženjerstvo i arhitekturu istražuju mogućnosti ponovne uporabe istrošenih baterija iz autobusa za pohranu energije u sklopu međunarodnog projekta CE4CE. U sklopu demonstracijskog pilota planiraju instalirati takav rezervoar na donjoj stanici uspinjače.
Cijena plina u Europi najniža u posljednje tri godine
PLIN
Cijena plina u Europi najniža u posljednje tri godine
LONDON - Cijena prirodnog plina u Europi danas je pala na najnižu razinu u posljednje tri godine.
Gorivo opet poskupljuje od utorka
POSKUPLJENJA
Gorivo opet poskupljuje od utorka
ZAGREB - Gorivo će prema neslužbenim informacijama opet poskupjeti od utorka. Nove cijene će zatim vrijediti idućih 14 dana.
Izabran novi sastav Odbora direktora EPCG
KADROVI
Izabran novi sastav Odbora direktora EPCG
NIKŠIĆ – Novi sastav Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) izabran je u petak veče na vanrednoj Skupštini akcionara elektroenergetske kompanije, održanoj u Nikšiću.
Cijene nafte pale na 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 82 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na 82 dolara pod pritiskom signala iz američke središnje banke da bi mogla spustiti kamatne stope tek pred ljeto, što je iznova raspirilo zabrinutost za gospodarstvo i potražnju za energentima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE