GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki planovi ublažavanja izolacije podigli cijene nafte iznad 28 dolara

Američki planovi ublažavanja izolacije podigli cijene nafte iznad 28 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2020 / 17:11
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 28 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio planove o ublažavanju mjera zaštite od koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 54 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 28,36 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po nepromijenjenoj cijeni od 25,57 dolara.

Na američkom je tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u svibnju pala 1,59 dolara, na 18,28 dolara, što se može pripisati skorom isteku, 21. travnja, i brzom punjenju skladišta sirovom naftom.

"Budući da je trenutno u žiži pozornosti prekomjerna opskrba, cijene u ugovorima s rokom isporuke u svibnju puno su niže nego u ugovorima s rokom isporuke u lipnju", tumači analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Investitori polažu nade u planove ublažavanja mjera izolacije nakon što je Trump objavio nove smjernice koje predviđaju tri faze tog procesa.

"Usvoji li još veći dio svjetskog gospodarstva planove ponovnog otvaranja i obnovi li kakav-takav osjećaj normalnog života, to bi moglo pomoći cijenama nafte da uspostave čvršće temelje u svibnju, uz pomoć rezova opskrbe OPEC+", rekao je Han Tan, tržišni analitičar iz FXTM.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, prošlog je vikenda dogovorila smanjenje proizvodnje od gotovo 10 milijuna barela.

Cijene nafte potaknulo i izvješće o ohrabrujućim djelomičnim podacima iz istraživanja eksperimentalnog lijeka remdesivir američke kompanije Gilead Sciences u kojem su sudjelovali pacijenti COVID-a 19 s ozbiljnim simptomima. Tvrtka je upozorila da će se zaključci moći donijeti tek nakon analize kompletnih podataka.

Analitičari napominju da su investitori i dalje oprezni, s obzirom na sve lošije gospodarske pokazatelje i još uvijek zatvorenu proizvodnju i globalne lance opskrbe.

Tako je kinesko gospodarstvo u prvom tromjesečju palo 6,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prvi puta otkada su se 1992. godine počeli objavljivati službeni tromjesečni podaci.

Kineska dnevna potrošnja sirove nafte u ožujku je potonula na najnižu razinu u 15 mjeseci budući da državne rafinerije i dalje smanjuju preradu. Pojavljuju se, ipak, i naznake oporavka budući da je Kina počela ublažavati mjere protiv koronavirusa.

ConocoPhillips objavio je u četvrtak da će smanjiti planiranu proizvodnju u Sjevernoj Americi za 225 tisuća barela dnevno, najviše do sada kada su u pitanju velik proizvođači nafte iz škriljaca, kako bi se nosio s neviđenim padom potražnje.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 17,73 dolara, što znači da je porasla 22 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
OIE
Obnovljivi izvori energije pokrili 56% njemačke potrošnje struje u prvom kvartalu
BERLIN - Obnovljivi izvori energije pokrivali su oko 56% potrošnje električne energije u Njemačkoj u prvom kvartalu 2024.
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE