GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Agencija istražuje Vizjaka: Je li zloupotrijebio insajderske informacije oko Petrola?

Agencija istražuje Vizjaka: Je li zloupotrijebio insajderske informacije oko Petrola?
POSTUPAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 19:09
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Agencija za tržište vrijednosnih papira (ATVP) je pokrenula nadzorni postupak zbog sumnje na zlouporabu unutarnjih podataka protiv ministra okoliša Andreja Vizjaka zbog kupnje dionica Petrola. Vlada je odlučila liberalizirati cijene naftnih derivata, a to bi moglo utjecati na poslovanje Petrola.

Kako su financije izvijestile početkom mjeseca, ministar zaštite okoliša od ožujka ove godine kupio je 415 dionica Petrola, koje su u trenutku kupnje vrijedile 120.000 eura. Većinu ih je kupio krajem svibnja. Prema novinama, u tu je svrhu podigao i kredit. Čak i prije stupanja na dužnost, posjedovao je nešto više od 80 dionica Petrola.

"Kupnju dionica Petrola ocijenio sam kao priliku za dobro ulaganje, jer je cijena dionica drastično pala tijekom epidemije", objasnio je Vizjak početkom mjeseca.

No, vlada je u srijedu donijela odluku o punoj liberalizaciji cijena naftnih derivata, novi aranžman na snagu stupa u listopadu. Odluka može značajno utjecati na poslovanje Petrola, a time i na kretanje cijene dionice. Na poslovanje Petrola utječu i ekološki standardi koje formulira i utvrđuje Ministarstvo okoliša na čelu s Vizjakom.

Agencija je pokrenula postupak protiv Vizjaka zbog sumnje u zlouporabu unutarnjih podataka. Regulator tržišta kapitala u vezi s tim ne otkriva detaljne informacije.

Prema Financama, izvješće s tim u vezi danas je primilo i Povjerenstvo za sprečavanje korupcije. Potonji do sada nisu pokrenuli postupak jer nemaju nikakve podatke koji bi ukazivali na sumnju na povredu sukoba interesa u konkretnom slučaju, ali će u tim slučajevima uvesti preliminarno ispitivanje.

Vizjak je za Večer objasnio da je dugogodišnji dioničar Petrola, jer je prve dionice kupio prije 25 godina, jer procjenjuje da je riječ o perspektivnoj tvrtki. "Ovog su proljeća cijene dionica pale, pa sam ocijenio da je dobro vrijeme za kupnju, a u to vrijeme nitko nije govorio o deregulaciji cijena motornih goriva", objasnio je.

Dodao je da nije sudjelovao u prijedlogu.

"Materijal je pripremilo Ministarstvo gospodarstva, bilo je uključeno i Ministarstvo financija. Nisam bio uključen u to. Uvući me u ovu priču čini mi se neprihvatljivim i stvaranje konstrukcije", rekao je u odgovoru za Večer.

Tagovi: Andrej Vizjak, Petrol, Ljubljanska borza
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 42 dolara, trgovce brine potražnja
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 42 dolara, trgovce brine potražnja

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 42 dolara nakon snažnog pada koji je prouzročilo povećanje zaliha benzina u SAD-u, signaliziravši pogoršanje potražnje u uvjetima širenja zaraze Covidom 19.

Vlada Federacije BiH utvrdila zakon o povezivanju plinovoda s Hrvatskom
PROJEKTI
Vlada Federacije BiH utvrdila zakon o povezivanju plinovoda s Hrvatskom

SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je u četvrtak nacrt zakona o novom plinovodu kojim će se BiH povezati s plinskom mrežom Hrvatske stvarajući tako zakonske pretpostavke za dovršetak ovog važnog infrastrukturnog projekta.

NIS završio izgradnju Duboke prerade
PROJEKTI
NIS završio izgradnju Duboke prerade
NOVI SAD/PANČEVO – Naftna industrija Srbije objavila je da je završetkom izgradnje projekta „Duboka prerada“ vrednog više od 300 miliona evra Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmoderniji i „najzelenijih“ u regionu.
Pokrenuta platforma za grupnu nabavu solarnih elektrana za građane
OIE
Pokrenuta platforma za grupnu nabavu solarnih elektrana za građane
ZAGREB - Zelena energetska zadruga, jedna od vodećih organizacija za promociju korištenja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, pokrenula je projekt nasuncanojstrani.hr putem kojeg poziva sve zainteresirane građane na uključivanje u prvu zajedničku nabavu malih sunčanih elektrana.
Poljska traži dozvolu EU-a za državnu potporu gradnji nuklearke
POTPORE
Poljska traži dozvolu EU-a za državnu potporu gradnji nuklearke
VARŠAVA - Poljska će od Europske komisije tražiti dozvolu za potporu gradnji nuklearne elektrane, rekao je u četvrtak državni tajnik u ministarstvu razvoja, nadležan za energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE