GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaustavljanje dnevnoga rasta broja nezaposlenih

Zaustavljanje dnevnoga rasta broja nezaposlenih
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2020 / 13:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Posljednjih je pet dana jasno vidljiv trend ublažavanja dnevnoga rasta broja nezaposlenih, koji se prethodnih devet dana kretao iznad tisuću dnevno.

Danas je (10. travnja), sredinom dana na HZZ-u zabilježeno 151.997 nezaposlenih, što je 14 manje nego jučer na kraju dana. 

To potvrđuje da je ublažen val otpuštanja nakon drugoga kruga mjera za očuvanje radnih mjesta (rast potpore s 3.250 kuna na 4.000 kuna bez plaćanja doprinosa na te plaće te uključeni i radnici otpušteni u ožujku ako ih poslodavac ponovno prijavi u radni odnos) koje je Sabor prihvatio 7. travnja. Broj nezaposlenih se, naime, dnevno povećavao rastućim trendom od 18. ožujka do 30. ožujka, nakon čega su dnevna povećanja imala promjenjiv trend, ali na višoj razini (više od tisuću osoba dnevno).

Kontinuirano ublažavanje dnevnoga povećanja vidljivo je upravo od 7. travnja (otkad se vidi i smanjenje prijavljenih izravno iz radnog odnosa odnosno onih koji su dobili otkaz), od 8. travnja rast je bio ispod tisuću dnevno, a danas je (barem prema trenutnim podacima sredinom dana) prvi put od 17. ožujka zabilježen dnevni pad.

Od 18. ožujka, odnosno od dana kada je broj nezaposlenih dnevno kontinuirano rastao (kao posljedica poslovanja u uvjetima karantene), on je do 9. travnja povećan za 16.925 (do sredine današnjega dana, 10. travnja, za 16.911). Pritom su u istom razdoblju izravno iz radnog odnosa (zaposleni koji su dobili otkaz) na HZZ prijavljene 21.283 osobe. Od toga, najviše je novonezaposlenih došlo iz djelatnosti kojoj se najviše poremetilo ili zaustavilo poslovanje u uvjetima karantene, odnosno iz djelatnosti smještaja i ugostiteljstva (6.276 ili 29,5% od ukupnog broja zaposlenih koji su došli izravno iz radnoga odnosa).

Turizam slijede najveći sektori, odnosno trgovina (3.142 ili 14,8% od ukupnog broja zaposlenih koji su došli izravno iz radnoga odnosa) i prerađivačka industrija (2.956 ili 13,9% od ukupnog broja zaposlenih koji su došli izravno iz radnoga odnosa). Prema područnim uredima HZZ-a, najviše je novoprijavljenih na HZZ zbog prestanka radnog odnosa prijavljeno u Zagrebu (4.381 ili 20,6% od ukupnoga), Splitu (2.882 ili 13,5% od ukupnoga), Rijeci (1.835 ili 8,6% od ukupnoga), Osijeku (1.698 ili 8% od ukupnoga) i Puli (1.332 ili 6,3% od ukupnoga).

Broj nezaposlenih u godišnjoj će usporedbi sigurno rasti u sljedećim mjesecima, i to ne samo zbog mogućeg rasta nezaposlenosti nego zbog izostanka izlazaka s evidencije HZZ-a u mjesecima turističke sezone. Naime, prošle je godine od kraja travnja do kraja kolovoza ukupan broj nezaposlenih pao za više od 30 tisuća, od čega je bilo 87.263 izlazaka s evidencije radi zapošljavanja. U tim se mjesecima najviše zapošljava u turizmu i djelatnostima koje su s njime najviše povezane.

Tako je iz evidencije nezaposlenih od travnja do srpnja prošle godine izašlo 16.885 osoba koje su se zaposlile u turizmu te 8.297 osoba koje su se zaposlile u trgovini, a već je sada izvjesno da će takvi rezultati ove godine izostati.

Tagovi: nezapoelenost u Hrvatskoj, nezaposlenost, hrvatsko tržište rada, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Fitch potvrdio kreditni rejting za Hrvatsku, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrdio kreditni rejting za Hrvatsku, izgledi stabilni

NEW YORK - Rejting agencija Fitch potvrdila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske BBB-, a izglede procijenila kao stabilne.

Horvat: Rast je sporiji jer me dočekalo spaljeno gospodarstvo
PORUKE
Horvat: Rast je sporiji jer me dočekalo spaljeno gospodarstvo
ZAGREB - Ministar gospodarstva Darko Horvat bio je gost Novog dana na televiziji N1. Komentirao je uhićenje Josipe Rimac i ima li ono poveznice s njegovim ministarstvom.
Svjetska banka: Javni prihodi u Crnoj Gori mogli bi pasti 8%
PROCJENE
Svjetska banka: Javni prihodi u Crnoj Gori mogli bi pasti 8%
WASHINGTON - Većina država Zapadnog Balkana u ovoj godini će zabilježiti značajan manjak javnih prihoda, koji bi u Crnoj Gori mogli pasti skoro osam odsto u odnosu na prošlu, ocijenjeno je iz Svjetske banke.
Kako će se dodjeljivati potpore za skraćeno radno vrijeme?
POTPORE
Kako će se dodjeljivati potpore za skraćeno radno vrijeme?
ZAGREB - Ta bi se mjera, a ne zakon, odnosila na prerađivačku industriju, a glavni uvjet bi bio kvartalni pad prihoda poslovanja od 20 posto u odnosu na isto tromjesečje lani.
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju
TRŽIŠTE RADA
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju

WASHINGTON - Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama u svibnju je neočekivano pala u odnosu na mjesec ranije, u uvjetima poboljšane situacije u pogledu zapošljavanja, pokazalo je u petak najnovije izvješće ministarstva rada.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE