GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome

Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2021 / 20:31
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u studenome je izgubilo zamah, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, zadržavši se ipak iznad razine iz veljače 2020. godine, prije početka pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.

Broj zaposlenih u SAD-u u studenome je neto uvećan za 210 tisuća, nakon porasta za revidiranih 546 tisuća u listopadu i 379 tisuća u rujnu, objavilo je ministarstvo.

Prvotnu procjenu za listopad ministarstvo je podiglo za 15 tisuća, a onu za rujan za 67 tisuća, napominju.

Revidirani podaci tako sada pokazuju da je ukupno u ta dva mjeseca broj zaposlenih bio za 82.000 veći no što je ministarstvo izvijestilo u prijašnjim procjenama.

Od početka 2021. godine u prosjeku je tako broj zaposlenih u SAD-u mjesečno rastao za 555 tisuća, pokazuju izračuni ministarstva.

Izraženije su u studenome zapošljavale tvrtke u sektorima stručnih i poslovnih usluga, prijevoza i skladištenja, te u građevinarstvu i u proizvodnom sektoru, objavilo je ministarstvo.

U sektoru maloprodaje broj zaposlenih se pak smanjio u odnosu na mjesec ranije.

Od travnja 2020. broj zaposlenih u SAD-u uvećan je za 18,5 milijuna, no još je uvijek za 3,9 milijuna manji u usporedbi s pretpandemijskim razinama u veljači 2020. godine, navodi se u izvješću ministarstva.

Stopa nezaposlenosti u studenome se smanjila za 0,4 postotna boda u odnosu na prethodni mjesec, na 4,2 posto. Broj nezaposlenih pritom je smanjen za 542 tisuće, na 6,9 milijuna, objavilo je ministarstvo, napominjući da njihov broj kontinuirano pada.

Ponovili su i da oba pokazatelja očituju poboljšanje u usporedbi s visokim razinama u razdoblju od veljače do travnja 2020., na početku pandemijske krize, ali su i dalje iznad razina u pretpandemijskoj veljači.

Stopa nezaposlenosti tako je još uvijek 0,7 postotni bod viša no što je bila u veljači 2020. godine, kada je iznosila 3,5 posto, a broj nezaposlenih za 1,2 milijuna veći no što je bio netom prije izbijanja pandemije, objavilo je ministarstvo.

Tagovi: američka ekonomija, američki BDP, američko tržište
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE