GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapošljavanje u SAD-u posustalo na kraju godine

Zapošljavanje u SAD-u posustalo na kraju godine
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2022 / 16:45
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u prosincu je ponovno posustalo, no nezaposlenost se i dalje smanjuje, premda se još nije vratila razinama prije pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.

Broj zaposlenih u prosincu je tako uvećan za 199 tisuća, nakon porasta za revidiranih 249 tisuća u studenome i 648 tisuća u listopadu, objavilo je ministarstvo.

Prvotnu procjenu za studeni ministarstvo je podiglo za 39 tisuća, a onu za listopad za 102 tisuće, napominju.

Revidirani podaci tako sada pokazuju da je ukupno u ta dva mjeseca broj zaposlenih bio za 141 tisuću veći no što je ministarstvo izvijestilo u prijašnjim procjenama.

Od početka 2021. godine u prosjeku je broj zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu mjesečno rastao za 537 tisuća, pokazuju izračuni ministarstva.

Od travnja 2020. broj zaposlenih u SAD-u uvećan je za 18,8 milijuna, no još je uvijek za 3,6 milijuna manji u usporedbi s pretpandemijskim razinama u veljači 2020. godine, navodi se u izvješću ministarstva.

Na kraju prošle godine izraženije su zapošljavali poslodavci u sektorima ugostiteljstva i aktivnosti u slobodno vrijeme, stručnih i poslovnih usluga, u građevinarstvu i u proizvodnom sektoru, te u segmentu prijevoza i skladištenja, objavilo je ministarstvo.

Stopa nezaposlenosti u prosincu se smanjila za 0,3 postotna boda u odnosu na prethodni mjesec, na 3,9 posto. Broj nezaposlenih pritom je smanjen za 483 tisuće, na 6,3 milijuna, objavilo je ministarstvo.

Oba su pokazatelja nezaposlenosti dodatno poboljšana u usporedbi s visokim razinama u razdoblju od veljače do travnja 2020., na početku pandemijske krize, ali su i dalje viša no što su bila u pretpandemijskoj veljači.

Stopa nezaposlenosti tako je još uvijek 0,4 postotna boda viša no što je bila u veljači 2020. godine, kada je iznosila 3,5 posto, a broj nezaposlenih za oko 600 tisuća veći no što je bio netom prije izbijanja pandemije, pokazuje izvješće ministarstva.

Tagovi: zapošljavanje u SAD-u, tržište rada, američko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
POREZI
Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit
BRUXELLES - Mađarska i Poljska zatražile su u utorak da se zakon o uvođenju minimalne efektivne stope poreza na dobit od 15 posto donese istodobno s zakonom koji bi propisao da digitalne tvrtke plaćaju poreze u zemljama u kojima ostvaruju dobit, a ne tamo gdje im je sjedište.
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
IMOVINA
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
ZAGREB - Na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 576 milijardi kuna ili 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).
Kina priprema mjere potpore potražnji
MJERE
Kina priprema mjere potpore potražnji
PEKING - Kina će uskoro uvesti mjere potpore domaćoj potražnji, izjavio je u utorak Yuan Da, dužnosnik najvišeg vladinog tijela za gospodarsko planiranje.
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
OČEKIVANJA
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je objavila da bi se prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ove godine mogla popeti na između 3,5 i 4 posto, a tu procjenu temelji na višim od prognoziranih stopa inflacija u studenome i prosincu lani te pretpostavke o nešto snažnijem povećanju cijena plina i električne energije od početka travnja.
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
TRŽIŠTE RADA
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
ŽENEVA - Oporavak globalnog tržišta rada trajat će dulje no što se očekivalo i nezaposlenost će se zadržati iznad pretpandemijske razine najmanje do 2023. godine, procijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE