GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapošljavanje u EU posustalo u prvom tromjesečju; u Hrvatskoj kontinuirani pad

Zapošljavanje u EU posustalo u prvom tromjesečju; u Hrvatskoj kontinuirani pad
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2021 / 17:25
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Zapošljavanje u EU i eurozoni posustalo je u prva tri ovogodišnja mjeseca, odražavajući postrožena ograničenja zbog novog vala zaraze covidom 19, a Hrvatska je bilježila pad četvrto tromjesečje zaredom, pokazuju podaci Eurostata.

U EU broj zaposlenih pao je u prvom tromjesečju za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je Eurostat, neznatno ublaživši prvu procjenu.

U eurozoni smanjen je za 0,3 posto, u skladu s procjenom objavljenom sredinom svibnja.

Time je na oba područja prekinuto razdoblje oporavka tržišta rada koje je počelo u ljeto prošle godine zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa nakon prvog vala zaraze.

U posljednja tri mjeseca 2020. broj zaposlenih porastao je za 0,4 posto i u EU i u eurozoni.

U odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje, neposredno uoči uvođenja mjera zatvaranja, broj zaposlenih pao je 1,6 posto u EU, te 1,8 posto u eurozoni, gotovo istim tempom kao i na kraju prošle godine.


Ukupno je u EU u prvom tromjesečju zaposleno bilo 205,6 milijuna građana, od čega 157,6 milijuna u eurozoni. U odnosu na pretpandemijsko četvrto tromjesečje 2019. broj zaposlenih smanjen je u EU za 3,8 milijuna, te za 3,4 milijuna u eurozoni.

Najveći pad u Latviji

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u prva tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na prethodno tromjesečje pao broj zaposlenih u Latviji, za 3,9 posto.

Slijede Grčka i Španjolska gdje je smanjen za 1,7 odnosno 1,1 posto.

U Hrvatskoj broj zaposlenih bio je u razdoblju od siječnja do ožujka manji za 0,4 posto nego u posljednja tri mjeseca 2020. godine, kada je pao 0,3 posto. Time je pad nastavljen četvrto tromjesečje zaredom.

Najviše je pak na tromjesečnoj razini porastao broj zaposlenih u Mađarskoj i Španjolskoj, za 1,1 odnosno jedan posto. Slijede Cipar i Litva s brojem zaposlenih većim za 0,8 posto nego na kraju 2020.

Eurostat napominje da nije raspolagao podacima za Irsku dok je Rumunjska bilježila prekid u vremenskom nizu.

Skok u Luksemburgu

Latvija je prednjačila padom broja zaposlenih u prvom tromjesečju i na godišnjoj razini, za sedam posto. Slijedi Estonija s padom zaposlenosti za 4,4 posto.

U Hrvatskoj broj zaposlenih smanjen je u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 2,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Time se smanjio također četvrto tromjesečje zaredom.

U četvrtom tromjesečju 2020. pao je 2,4 posto.

Više zaposlenih nego na početku prošle godine imali su samo Luksemburg, Cipar, Poljska i Belgija, za 1,9 posto, odnosno u rasponu od 0,3 do 0,1 posto, pokazuje izvješće Eurostata, objavljeno početkom tjedna.

Tagovi: zapošljavanje u EUm+, zapošljavanje u Hrvatskoj, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Usvojen crnogorski budžet
BUDŽET
Usvojen crnogorski budžet

PODGORICA _ Crnogorski parlament usvojio je danas zakon o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđeno 2,46 milijardi evra priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
CIJENE
Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
ANALIZA - Prema najnovijim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u svibnju nastavak pozitivnih stopa rasta.
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
KONKURENTNOST
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska se u ovogodišnjem izvješću nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
OŠTAR PAD
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
PODGORICA - Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prvom kvartalu 6,4 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
POREZ
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
ZAGREB - Ove je godine Porezna uprava izdala oko 675.000 rješenja i obavijesti o porezu na dohodak za 2021. godinu, prema kojima su građani ostvarili pravo na povrat poreza u iznosu od 1,76 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE