GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 5,6 posto

Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 5,6 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2022 / 10:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju svibnja ove godine bile su za 2,3 posto veće nego u travnju, dok su na godišnjoj razini, prema svibnju lani, pale za 5,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše porasle zalihe energije, za 28,8 posto. Zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju su povećane za 2,3 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 posto.

Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda smanjene za 7,4 posto, a intermedijarnih proizvoda za 1,8 posto.

Na godišnjoj su razini najviše pale zalihe kapitalnih proizvoda za 12,5 posto. Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su smanjene deset posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju sedam posto, energije šest posto i intermedijarnih proizvoda za 2,4 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 2,6 posto, dok su u rudarstvu i vađenju smanjene za 3,5 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 50,7 posto. U proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda zalihe su porasle za 45 posto, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 25,6 posto, u proizvodnji odjeće devet posto, u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda za 5,9 posto, u proizvodnji prehrambenih proizvoda za 5,4 posto itd.

Istodobno su najviše smanjene zalihe u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 14,7 posto, proizvodnji električne opreme za 11,4 posto te u proizvodnji strojeva i uređaja, za 10,9 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 5,5 posto, a u rudarstvu i vađenju za 7,4 posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha bilježi u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 72,8 posto, proizvodnji strojeva i uređaja za 30,6 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda za 21,7 posto, proizvodnji pića za 18,8 posto itd.

Najviše su porasle zalihe u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 163,8 posto, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 37,5 posto te u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 34,2 posto.

Tagovi: Zalihe industrijskih proizvoda, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE