GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Yellen: SAD i Kina moraju izravno razgovarati o ekonomskim pitanjima

Yellen: SAD i Kina moraju izravno razgovarati o ekonomskim pitanjima
KINA-SAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2023 / 14:56
Autor: SEEbiz / STA
PEKING - Američka ministrica financija Janet Yellen uvjerena je da Washington i Peking moraju "izravno komunicirati" kada su zabrinuti zbog određenih gospodarskih praksi druge zemlje, kako je rekla danas na sastanku s kineskim potpredsjednikom vlade He Lifengom. Istaknula je i važnost suradnje dviju zemalja u borbi protiv klimatskih promjena.

"Činjenica da smo, unatoč nedavnim napetostima, postigli rekord u bilateralnoj trgovini 2022. pokazuje da ima dovoljno prostora za naše tvrtke za trgovinu i ulaganja", rekao je američki ministar, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Ključna je i suradnja dviju velesila u financiranju borbe protiv klimatskih promjena, istaknula je na današnjem okruglom stolu u diplomatskom kompleksu Diaoyutai.

"Kao najveći zagađivači stakleničkih plinova u svijetu i ujedno najveći investitori u obnovljive izvore energije, mi u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini imamo zajedničku odgovornost i sposobnost da preuzmemo vodeću ulogu u ovom području", rekla je Yellen.

Istaknula je kako su klimatske promjene na vrhu ljestvice globalnih izazova pa dvije zemlje moraju "surađivati u rješavanju te egzistencijalne prijetnje". Kazala je i da se financiranje klimatskih mjera mora usmjeravati učinkovito i djelotvorno te je pozvala Kinu da podrži postojeće multilateralne institucije, a pozvala je i na uključivanje privatnog sektora u prijelaz na nulte neto emisije.

"Oba naša gospodarstva predana su podršci partnerima na tržištima u nastajanju i zemljama u razvoju koji rade na postizanju svojih klimatskih ciljeva, stoga vjerujem da je kontinuirana suradnja između SAD-a i Kine u financiranju klimatskih promjena ključna", naglasila je Yellen.

Američki ministar financija žuri u četverodnevnom posjetu Kini. To je dio nastojanja američkog predsjednika Joea Bidena da poboljša komunikaciju između supersila, a također je namijenjeno osiguravanju da natjecanje između dviju zemalja ne dovede do otvorenog sukoba. Tenzije između dviju zemalja pojačane su posljednjih godina.

Do djelomičnog otopljavanja odnosa došlo je kada su se Biden i kineski predsjednik Xi Jinping sastali na marginama summita G20 na Baliju prošlog studenog. No odnosi između dviju zemalja nedavno su se ponovno pogoršali, uključujući i nakon što je Bidenova administracija krajem siječnja oborila navodno kineski špijunski balon koji je letio iznad Sjedinjenih Država.

Tijekom današnjeg sastanka s Yellen, He Lifeng je izrazio žaljenje zbog "neočekivanih incidenata" koji su utjecali na veze između Kine i Sjedinjenih Država.

"Nažalost, zbog nekih neočekivanih incidenata, bilo je poteškoća u provedbi konsenzusa koji su postigla dva šefa država na prošlogodišnjem summitu", rekao je, misleći na kineski balon koji su SAD oborile ranije ove godine.

Tagovi: Kina, Janet Yellen
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE