GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Xi Jinping: Kina prelazi na model dvojne cirkulacije

Xi Jinping: Kina prelazi na model dvojne cirkulacije
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2020 / 12:17
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Novi kineski model gospodarskog rasta temeljit će se na tehnološkim inovacijama i internom krugu proizvodnje i potrošnje i istodobnom povećanju uvoza visokokvalitetne robe i usluga, rekao je u četvrtak predsjednik Xi Jinping.

Kina će težiti kvalitetnijem gospodarskom rastu kroz razvojni model "dvojne cirkulacije", čiji će motor biti tehnološke inovacije, objavio je predsjednik u uvodnom govoru video-linkom čelnicima Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC).

Skup je uvod u virtualni samit o budućnosti međunarodne suradnje, koji će biti održan u petak.

Strategija "dvojne cirkulacije" predviđa naglasak na "domaći promet", interni ciklus proizvodnje, distribucije i potrošnje, potpomognut domaćim tehnološkim inovacijama, i paralelno poticanje međunarodnog prometa.

"Naš novi obrazac razvoja nije zatvorena domaća cirkulacija, već otvorena paralelna cirkulacija domaćih i međunarodnih tokova koji će se međusobno poticati", naglasio je Xi.

"Smanjit ćemo carine i institucionalne troškove ... i proširiti uvoz visokokvalitetnih proizvoda i usluga iz svih zemalja", najavio je kineski predsjednik.

Pozvao je na snažniju koordinaciju politike na međunarodnoj razini i ustvrdio da je globalizacija "nepovratni proces".

Kina neće sudjelovati u razdvajanju, naglasio je Xi i dodao da će Peking s više zemalja potpisati sporazume o slobodnoj trgovini i promicati, kako je ocijenio, "visokokvalitetnu" inicijativu "Jedan pojas, jedan put".

Na ključnom sastanku u listopadu kineski predsjednik i drugi čelnici predstavili su nacrt novog petogodišnjeg plana i ključne ciljeve u sljedećih 15 godina. Kina bi tako do 2025. trebala ući u skupinu država "visokih prihoda" a do 2035. steći status "umjereno razvijene" države.

Tagovi: Xi Jinping, kineska ekonomija, dvojna cirkulacija
PROČITAJ I OVO
Nijemci ne troše, a to je ozbiljan ekonomski problem
ZASTOJ
Nijemci ne troše, a to je ozbiljan ekonomski problem
BERLIN - Praktično su već mjesecima u Njemačkoj trgovine zatvorene i Nijemcima ne preostaje ništa drugo nego da - ne kupuju ništa. No stručnjaci upozoravaju: upravo je potrošnja "izvukla" Njemačku u krizi 2008.
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
TRŽIŠTE RADA
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
ZAGREB - Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo milijun i 518 tisuća zaposlenih, što je 0,8 posto ili 11.302 više nego u veljači i 1,5 posto manje nego u ožujku lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti od 9,3 posto na mjesečnoj razini pala za 0,4 postotna bod, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Prosječna neto plaća za veljaču 7.038 kuna, 3,4 posto veća nego lani
ZARADE
Prosječna neto plaća za veljaču 7.038 kuna, 3,4 posto veća nego lani
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču iznosila je 7.038 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Japanski izvoz snažno porastao u ožujku zahvaljujući kineskoj potražnji
RAST
Japanski izvoz snažno porastao u ožujku zahvaljujući kineskoj potražnji
TOKYO - Japanski izvoz porastao je u ožujku 16,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, potaknut skokom kineske potražnje, objavila je u ponedjeljak vlada u Tokiju.
Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ANALITIČARI
Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ZAGREB - Ekonomist Vuk Vuković, jedan od čelnih ljudi UGP-a, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju govorio je o tome što Hrvatsku čeka idućih godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE