GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2021 / 17:11
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da je odbor guvernera MMF-a 2. kolovoza prihvatio rezoluciju kojom se odobrava opća alokacija posebnih prava vučenja (SDR) u iznosu od 650 milijardi dolara.

MMF-ova alokacija je provedena 23. kolovoza na način da je svakoj članici, pa tako i Hrvatskoj, alocirano gotovo 96 posto njene kvote u MMF-u. Republika Hrvatska je tako primila alokaciju posebnih prava vučenja u iznosu od 828,2 milijuna eura odnosno 687.595.635 SDR-ova, izvijestio je Marić.

Kako je navedeno u odluci Vlade, sredstva primljena na osnovi opće alokacije čine dio međunarodnih pričuva RH, a opća alokacija posebnih prava vučenja odgovor je na dosad najveću globalnu zdravstvenu i ekonomsku krizu, s ciljem zadovoljenja globalnih potreba za deviznim pričuvama na dulji rok.

Prema pravilima Europske središnje banke, napomenuo je Marić, zemlje članice EU-a ne mogu koristiti sredstva iz alokacije SDR-ova u svrhu financiranja obaveza javnog sektora jer bi se to smatralo monetarnim financiranjem.

Vrijednost izdanja SDR-ova iz kolovoza najveća je u povijesti MMF-a, a Fond očekuje da će oni biti dopuna deviznih rezervi članica i smanjiti njihovu potrebu za skupljim zaduživanjem kod kuće i u inozemstvu.

Zemlje mogu upotrijebiti prava vučenja kako bi pomogle gospodarstvu i pojačale borbu protiv koronakrize, ali ne bi trebale koristiti prošireni fiskalni prostor za odgodu nužnih reformi u gospodarstvu niti za restrukturiranje duga.

Svaka zemlja dobiva SDR-ove razmjerno udjelu u ukupnoj MMF-ovoj kvoti, a potom mora pronaći zemlju partnera koja ih je spremna zamijeniti za konvertibilne valute. Vrijednost prava temelji se na košarici valuta koju čine dolar, euro, juan, jen i britanska funta.

MMF je prošli puta izdao nova prava vučenja 2009. godine, u vrijednosti 250 milijardi dolara, kako bi ublažio posljedice tadašnje globalne financijske krize.

Tagovi: Međunarodni minetarni fond, Zdravko Marić, specijalna prava vučenja
PROČITAJ I OVO
Poslovna klima u Njemačkoj na najnižoj razini u šest mjeseci
PESIMIZAM
Poslovna klima u Njemačkoj na najnižoj razini u šest mjeseci
MUENCHEN - Poslovna klima u Njemačkoj u listopadu se pogoršala četvrti mjesec zaredom, jer uska grla u opskrbi i proizvodnji, nagli rast cijena energenata i rast broja slučajeva koronavirusne zaraze koče oporavak najvećeg europskog gospodarstva.
S tržišta nestalo 128.000 radnika mlađih od 35
RADNA SNAGA
S tržišta nestalo 128.000 radnika mlađih od 35
ZAGREB - U 13 godina s tržišta je nestalo 128 tisuća radnika mlađih od 35 godina pa oni danas čine svega trećinu ukupno zaposlenih, piše u ponedjeljak Večernji list.
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
RAST
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
WASHINGTON – Misija Međunarodnog monetarnog fonda održala je produktivne razgovore sa srpskim vlastima o politikama za završetak prve revizije u okviru Instrumenta za koordinaciju politike, objavio je MMF i potvrdio prognozu te međunarodne finansijske institucije da će srpski BDP ove godine iznositi 6,5 odsto.
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
MIROVINE
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
ZAGREB - Gotovo dvadeset godina od početka mirovinske reforme u kojoj je dio mirovinskih doprinosa usmjeren u drugi stup, i dalje traju rasprave je li se pravilno postupilo, piše u subotu Večernji list, navodeći da zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog mirovinskog stupa.
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
AGENDA
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
TOKIO - Glavni tajnik japanske vladajuće Liberalne demokratske stranke (LDP) Akira Amari u subotu je izložio politiku nove japanske vlade o ekonomskoj sigurnosti, koja je fokusirana na dva stupa - "stratešku autonomnost i stratešku neophodnost".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE