GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada i sindikati postigli dogovor

Vlada i sindikati postigli dogovor
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2022 / 22:26
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak navečer nakon višesatnog pregovaračkog sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi da je dogovoreno povećanje osnovice za plaće od šest posto s 1. listopada i od travnja za još dva posto.

Uz to dogovoreno je povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, povećanje regresa s 1500 na 1750 kuna te dara za dijete s 600 na 754 kune, rekao je premijer rezime razgovora, zahvalivši sindikatima na kompromisu.

Dogovoreno je također da se formalni pregovori u idućoj godini nastave u trećem tjednu rujna.

“Dogovoreno je da se s 1. listopada povisi osnovica plaća za 6 posto, a od travnja još 2 posto. Dogovorili smo da se formalni pregovori u idućoj godini nastave u trećem tjednu rujna. Dogovorili smo podizanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, povećanje regresa s 1500 na 1700 kuna te dara za dijete sa 600 na 754 kune. To je rezime današnjeg dogovora”, rekao je Plenković zahvalivši sindikatima na kompromisu.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, ocijenila je da je došlo do značajnog iskoraka u ponudi Vlade.

“Svi sindikati su se izjasnili da će ići na referendum ili izjašnjavanje svojih članova, neki će odraditi odluke i na svojim tijelima. O rezultatima ćemo izvijestiti u ponedjeljak kako bismo mogli potpisati u 16 sati te kako bi se moglo primijeniti rast od 1. listopada”, kazala je Šprem dodajući da je konačna odluka uvijek na tijelima sindikata.

Sindikati su najavili da će provesti izjašnjavanje u četvrtak ili petak, i ako se potvrdi odluka u ponedjeljak slijedi potpisivanje sporazuma.

Predsjednica Hrvatskog sindikata učitelja Sanja Šprem izjavila je su u par godina dosad zahvaljujući naporima sindikata ali i razumijevanju Vlade dolazili do pomaka u porastu plaća u javnom sektoru pa vjeruje da će i dalje razvijati socijalni dijalog na korist svih zaposlenika.

Tagovi: sindikati javnih službi, povećanje osnovice
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE