GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika Britanija zbog Brexita izgubila 29 milijardi funti

Velika Britanija zbog Brexita izgubila 29 milijardi funti
GUBICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2023 / 08:52
Autor: SEEbiz
LONDON - Ujedinjeno Kraljevstvo je pretrpjelo gubitak od 29 milijardi funti u poslovnim ulaganjima od referenduma o Brexitu 2016., ili 1000 funti po kućanstvu, pokazuje studija Bank of England.

Jonathan Haskell, vanjski član deveteročlanog odbora Banke za monetarnu politiku, koji određuje kamatne stope u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je da su ulaganja privatnog sektora "zaustavljena" nakon odluke o izlasku iz EU, prenosi Guardian.

Rekao je da je odmah nakon glasovanja Ujedinjeno Kraljevstvo počelo zaostajati za trendom iz prethodnih šest godina i "puno više pretrpjelo" u usporedbi s drugim velikim industrijaliziranim gospodarstvima, otvarajući jaz u produktivnosti koji je ostavio trajne ožiljke.

Studija koju su proveli Haskell i njegov tim vjerojatno će potaknuti zabrinutost da su glasovanje o Brexitu i strategija koju je usvojio bivši premijer Boris Johnson za napuštanje jedinstvenog tržišta EU-a i carinske unije prouzročili nepopravljivu štetu gospodarstvu Ujedinjenog Kraljevstva.

Tajni međustranački samit prošli tjedan okupio je vodeće članove vlade u odlasku kako bi razgovarali o poteškoćama s kojima se Britanija susrela nakon izlaska iz EU-a io tome što bi se moglo učiniti da se situacija poboljša.

Većina studija koje se bave gubitkom britanskog nacionalnog dohotka ili bruto domaćeg proizvoda (BDP) usredotočila se na trgovinu.

Banka Engleske je u svojim najnovijim ekonomskim prognozama rekla da, uspoređujući trenutnu razinu britanske trgovine s krivuljom prije izlaska iz EU-a 2019., ona iznosi 3,2 posto BDP-a do 2026.

Vladin neovisni ekonomski analitičar, Ured za proračunsku odgovornost, kaže da bi BDP dugoročno bio 4 posto niži nego što bi bio da je UK ostao u EU.

Haskell je rekao da je koristio poslovna ulaganja kao kriterij u svojim izračunima, umjesto trgovine, kako bi došao do vrlo sličnog zaključka o dugoročnom gubitku BDP-a.

Do kraja predviđenog razdoblja 2026. jaz između sadašnjih razina poslovnih ulaganja i razina prije 2016. iznosio bi 2,8 posto BDP-a, vrlo blizu brojke od 3,2 posto do koje se došlo potpuno drugačijom metodologijom temeljenom na trgovini, rekao je. Haskell.

"Zamislite da se poslovna ulaganja u osnovi nisu smanjila nakon referenduma 2016., nego su porasla kao što su stvarna ulaganja porasla u više-manje svakoj drugoj zemlji", rekao je u intervjuu za web bilten Overshoot.

Prema njegovim riječima, da su investicije nastavile rasti istom stopom kao prije referenduma, trebalo bi usporediti jaz između te simulirane i stvarne brojke, kao rezultat paušalnog ulaganja.

"Ako sve to napravite, ustanovit ćete da je pad produktivnosti oko 1,3 posto bruto domaćeg proizvoda." Tih 1,3 posto BDP-a iznosi oko 29 milijardi funti, ili otprilike 1000 funti po kućanstvu”, rekao je, ističući da se očekuje da će produktivnost pasti na 2,8 posto BDP-a na kraju predviđenog razdoblja.

Tagovi: Velika Britanija, Brexit, Bank of England, britanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
TRENDOVI
Inflacija u eurozoni stabilna u travnju; Hrvatska gotovo dvostruko iznad prosjeka
FRANKFURT - Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u travnju istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj njihov rast bio je gotovo dvostruko snažniji od prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u utorak izračuni europskog statističkog ureda.
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE