GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uslužni sektor podržao ekonomsku klimu u Hrvatskoj u predblagdanskoj sezoni

Uslužni sektor podržao ekonomsku klimu u Hrvatskoj u predblagdanskoj sezoni
KLIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2022 / 16:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana su i u studenome, potaknuta kontinuiranim optimizmom čelnika u uslužnom sektoru, a popravilo se i raspoloženje u EU i eurozoni, pokazalo je u utorak istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u studenome za 1,1 bod u odnosu na revidiranu vrijednost iz listopada, na 106,7 bodova, pokazuje izvješće EK-a

Najviše se poboljšalo raspoloženje u uslužnom sektoru, čiji je indeks porastao za 6,9 bodova, nešto blaže nego u listopadu kada je bio poskočio za 11,1 bod.

Detaljni podaci pokazuju kontinuirano poboljšanje ocjena poslovnih čelnika o poslovanju unatrag tri mjeseca, na kraju ljetne turističke sezone, ali i prognoza potražnje za blagdane na kraju godine.

U maloprodaji raspoloženje je bilo nepromijenjeno u odnosu na listopad, dok je u industriji pogoršano, uz pad indeksa za 2,2 boda.

Poslovni čelnici procjenjuju da će blago pojačati zapošljavanje, prema rastu indeksa EEI za 0,8 bodova, na 110,9 bodova.

Neizvjesnost u poslovanju pojačana je u usporedbi s listopadom, iskazana u rastu indeksa EUI za 2,6 bodova, na 6,9 bodova.

Bolje raspoloženje u EU i eurozoni

Blago su u studenome poboljšana očekivanja za gospodarstvo i u EU i eurozoni, iskazana u rastu indeksa ESI za jedan bod na oba područja, prvi puta od .

ESI je na oba područja porastao prvi puta od veljače, naglasila je Europska komisija.

Najoptimističniji su bili potrošači čiji je indeks porastao za 3,6 bodova u EU i za 2,8 bodova u eurozoni.

Raspoloženje u uslužnom sektoru i u maloprodaji bilo je gotovo nepromijenjeno i u EU i u eurozoni, a značajnijih promjena nije bilo ni u građevinskom sektoru.

Pogošana su pak očekivanja poslovnih čelnika u industriji, iskazana u padu indeksa za 0,7 bodova u EU i za 0,8 bodova u eurozoni.

Poslovni čelnici na oba područja planiraju više zapošljavati u nadolazećim mjesecima, što se očitovalo u rastu indeksa EEI u studenome, za 1,4 boda u EU te za dva boda u eurozoni.

Neizvjesnost u poslovanju popustila je na oba područja, iskazana u padu indeksa za dva boda u EU i za 2,3 boda u eurozoni.

Optimizam u Italiji

Među vodećim gospodarstvima EU-a najviše je u studenome skočio indeks ekonomske klime u Italiji, za 4,1 bod u odnosu na listopad.

Poboljšano je i raspoloženje u Njemačkoj, iskazano u rastu indeksa za 1,1 bod.

U Španjolskoj i Francuskoj očekivanja su pogoršana, uz pad indeksa ekonomske klime za 1,7 odnosno 1,6 bodova.

U Poljskoj očekivanja su bila gotovo nepromijenjena u odnosu na listopad, napominje Komisija.

Tagovi: uslužni sektor, ekonomska klima u Hrvatskoj, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE