GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uskrs i turistička sezona dodatni su rizici za rast inflacije

Uskrs i turistička sezona dodatni su rizici za rast inflacije
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2024 / 08:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska ima najvišu stopu inflacije u eurozoni – podatak je koji bi neupućenog promatrača mogao zabrinuti. Ali premijer Andrej Plenković kaže – sve je očekivano, problema nema.

“Ona stagnira, 4,1 posto, dakle, sve je to u okvirima onoga što očekujemo u ovoj godini, imamo trend smanjenja inflacije već više od 15 mjeseci zaredom”, rekao je Plenković.

To nije očekivano, a Plenković nema dodir sa stvarnošću, misle HDZ-ovi politički oponenti.

“Ne, to nije očekivano. Nažalost, ova Vlada od ulaska u inflaciju ne radi dovoljno i nije koristila mehanizme kako bi obuzdala porast cijena, a kada je u tome apsolutno kapitulirala, nije učinila ono drugo što je potrebno, nije povećala plaće i mirovine na način da one mogu pratiti taj rast cijena”, navodi SDP-ova Sabina Glasovac.

“Kada neka osoba izbjegava kontakt sa stvarnošću, onda se tom osobom u Hrvatskoj često bave osobe koje su završile medicinski fakultet pa znaju kako treba s tim osobama. Te su osobe onda najčešće na nekim odjelima gdje dobivaju terapiju i čajeve pa se nadamo da će se jednog dana izliječiti. Nažalost, to s premijerom nije slučaj”, rekao je Davor Dretar, saborski zastupnik Domovinskog pokreta.

Premijer je ovog tjedna, pri objavi rasta BDP-a najavio da očekuje nastavak trenda usporavanja inflacije. No, nakon 15 mjeseci u nizu, trend se promijenio i prema Eurostatu inflacija je porasla te iznosi 4,8 posto na godišnjoj razini. Iz Vlade razloge vide u problemima u transportu kroz Crveno more i povećanju cijena energenata. Ekonomski analitičar Petar Vušković se s time ne slaže.

“Na koji način onda objašnjava kako je Europa smanjila inflaciju, a nama je inflacija još uvijek iznadprosječna, odnosno najviša u Europi. Mislim da je glavni problem u trgovini. Trgovina nije dovoljno diverzificirana, nemamo dovoljno trgovačkih lanaca koji bi koristili diskontne politike”, tvrdi Vušković za N1 televiziju.

Rast cijena energenata obično za sobom povlači i rast svih drugih cijena, a u vrijeme kada je Vlada podignula plaće i povećala kupovnu moć velikom dijelu popoulacije, prijeti nam spirala inflacije.

“Nama vrlo brzo dolazi Uskrs, dolazi nam početak turističke sezone. Tu će sigurno biti određeni inflacijski pritisci prisutni, kao i rast plaće. Vlada je izglasala u veljači rast koeficijenata, to će se isto odraziti na blagi rast inflacije. Tu su i velike suše, što u Europi, što u Srednjoj i Južnoj Americi”, objašnjava Vušković.

Tagovi: inflacija, potrošnja, turizam, plenković, vušković, potrošnja
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE