GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNCTAD snizio prognozu globalnog rasta

UNCTAD snizio prognozu globalnog rasta
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2022 / 10:38
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Svjetsko gospodarstvo znatno će usporiti u ovoj godini zbog rata u Ukrajini i postupnog gašenja pandemijskih poticaja diljem svijeta, procjenjuje Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Svjetsko gospodarstvo porast će ove godine 2,6 posto, procjenjuju u UNCTAD-u, snizivši dosadašnju prognozu za jedan postotni bod.

Rusko gospodarstvo snažno će pasti, za 7,6 posto, izračunali su, drastično izmijenivši prognozu prema kojoj su očekivali 2,3-postotni rast aktivnosti u ovoj godini.

U pojedinim dijelovima zapadne Europe i Azije aktivnosti će znatno usporiti, prognoziraju, procijenivši da će gospodarstvo EU-a i eurozone ove godine porasti 1,6, odnosno 1,7 posto, otprilike upola slabije no što su dosada predviđali.

Njemačko gospodarstvo trebalo bi porasti 1,4 posto, čime je UNCTAD snizio dosadašnju prognozu za 1,8 postotnih bodova, gotovo istu stopu rasta trebala bi bilježiti i Britanija.

Američkom gospodarstvu prognoziraju 2,4-postotni rast, snizivši dosadašnju procjenu za 0,6 postotnih bodova. U Kini aktivnost bi po njihovoj procjeni trebala porasti 4,8 posto, za 0,9 postotnih bodova slabije no što su dosada očekivali.

Prerano ukidanje poticaja

Trend zaoštravanja monetarne politike u razvijenim zemljama vjerojatno će zbog rata ubrzati, a u sličnom smjeru krenulo je već u drugoj polovini prošle godine i nekoliko zemalja u razvoju, zbog inflatornih pritisaka, ističe UNCTAD, predivajući i smanjenje državne potrošnje.

„Mnoge zemlje u razvoju hrvale su se s pandemijskom recesijom, a sada se, zbog rata, suočavaju sa žestokom krizom", rekla je glavna tajnica UNCTAD-a Rebeca Grynspan, upozorivši na negativnu spiralu nelikvidnosti, recesije i zastoja u razvoju.

Ruski napad na Ukrajinu doveo je do vrtoglavog skoka cijena energenata i sirovina i naveo ulagače da počnu povlačiti kapital iz zemalja u razvoju i preusmjeravaju ga u navodno sigurnija ulaganja, konstatira UNCTAD u izvješću.

Bogatije su pak zemlje prerano krenule gasiti mjere pomoći u pandemiji, što je rezultiralo oslabljenom potražnjom, skromnijim rastom i nižim ulaganjima diljem svijeta, upozorili su.

Tagovi: UNCTAD, globalna ekonomija, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE