GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNCTAD očekuje postupni oporavak stranih ulaganja u 2021.

UNCTAD očekuje postupni oporavak stranih ulaganja u 2021.
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2021 / 13:14
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Izravna strana ulaganja u svijetu pala su za trećinu u 2020. godini zbog mjera zatvaranja koje su zaustavile investicijske projekte, a njihov nastavak trebao bi donijeti postupni oporavak u 2021., procjenjuje Konferencija UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Prošle su godine izravna inozemna ulaganja potonula na 998,9 milijardi dolara, utvrdio je UNCTAD u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Ulaganja u razvijena gospodarstva više su nego prepolovljena, na 312 dolara, potonuvši na najnižu razinu od 2003. godine.

SAD je zabilježio 40-postotni pad, ali je ponovo privukao najveći iznos, ukupno 156,32 milijarde dolara.

U Europi izravna inozemna ulaganja smanjena su prošle godine čak 80 posto, na 72,5 milijardi dolara, pokazuju podaci UNCTAD-a.

U Hrvatskoj pala su 2,4 posto, na 1,304 milijarde dolara, pokazuje izvješće UNCTAD-a.

Pandemija je prepolovila i ulaganja i u skupini tranzicijskih gospodarstava, koja su potonula na samo 24,16 milijardi dolara.

Najblaži pad bilježila je prošle godine skupina gospodarstava u razvoju, za osam posto, na 662,5 milijardi dolara.

Kina se izdvajala 6-postotnim rastom izravnih inozemnih ulaganja u 2020., na 149,34 milijarde dolara, zahvaljujući "brzom oporavku i rastu BDP-a".

Azijske zemlje u razvoju jedina su regija koja je bilježila rast i bila izvor i odredište više od polovine stranih ulaganja, napominju, a Kina, Hong Kong, Singapur i Indija četiri su najveća odredišta stranih investicija na svijetu, nakon SAD-a.

Svjetsko gospodarstvo smanjilo se prošle godine više od tri posto, a ove bi godine prema procjenama Svjetske banke i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj trebalo porasti pet do šest posto.

Izravna inozemna ulaganja oporavit će se ove godine paralelno s gospodarstvom i porasti 10 do 15 posto jer bi multinacionalne tvrtke trebale nastaviti gdje su stale na početku pandemije, procjenjuju u UNCTAD-u.

Ulaganja će ipak i dalje biti 25 posto ispod razine iz 2019., naglasio je direktor UNCTAD-ove uprave za ulaganja i poduzetništvo James Zhang.

Tagovi: UNCTAD, strana ulaganja, strane investicije
PROČITAJ I OVO
Inflacija u eurozoni u lipnju ubrzala na 8,6 posto
UBRZANJE
Inflacija u eurozoni u lipnju ubrzala na 8,6 posto
ZAGREB - Stopa inflacije u eurozoni porasla je u lipnju na 8,6 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo pratiti podatke, odražavajući skok cijena energije, ali i dvoznamenkasti rast cijena svježe hrane.
Proizvodnja u industriji eurozone pala prvi puta od početka pandemije
TREND
Proizvodnja u industriji eurozone pala prvi puta od početka pandemije
LONDON - Proizvodnja u industriji eurozone pala je u lipnju prvi puta od početka pandemije koronavirusa budući da su kupce zabrinule visoke cijene i pogoršani izgledi za gospodarstvo, pokazalo je u petak istraživanje S&P Globala.
EK: Zbog brzog oporavka, Hrvatskoj manje sredstava iz RRF-a
LOŠE VIJESTI
EK: Zbog brzog oporavka, Hrvatskoj manje sredstava iz RRF-a
BRUXELLES - Hrvatska će zbog brzog oporavka od posljedica koronakrize dobiti manje sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF) prema ažuriranom ključu za dodjelu bespovratnih sredstava državama članicama koji je Europska komisija objavila u četvrtak.
Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 5,6 posto
PAD
Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 5,6 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju svibnja ove godine bile su za 2,3 posto veće nego u travnju, dok su na godišnjoj razini, prema svibnju lani, pale za 5,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Dug opće države 342,5 mlrd kuna
ZADUŽENOST
Dug opće države 342,5 mlrd kuna
ZAGREB - Dug opće države krajem ožujka ove godine iznosio je 342,5 milijardi kuna, što je za 1,1 milijardu kuna ili 0,3 posto više nego godinu dana ranije, najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE