GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UMAR ublažio procjenu pada slovenskog BDP-a u 2020. na 7,6 posto

UMAR ublažio procjenu pada slovenskog BDP-a u 2020. na 7,6 posto
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2020 / 19:55
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski BDP ove bi godine mogao pasti za 7,6 posto, procjena je koju je u srijedu iznio vladin Ured za makroekonomske analize i razvitak (UMAR), koji je time ublažio svoju procjenu s početka svibnja o padu za 8,1 posto.

Za iduću godinu UMAR predviđa rast slovenskog BDP-a od 4,5 posto i postupni oporavak u dvije godine, pod uvjetom da na jesen ne počne drugi val epidemije Covida-19.

Kako su na konferenciji za novinare iznijeli čelnici UMAR-a, najveći se pad ekonomske aktivnosti očekuje u drugom tromjesečju ove godine, od 13 do 15 posto, a s obzirom da je gospodarstvo u tom razdoblju dulje vremena bilo zatvoreno.

"Nesigurnost ostaje velika, a dubina pada i brzina oporavka i dalje će ovisiti o epidemiološkim prilikama te brzini i opsega mjera koje se donose na nacionalnoj i na razini Europske unije", istaknula je ravnateljica UMAR-a Maja Bednaš.

Prema danas iznijetim prognozama UMAR-a, očekuje se da će privatna potrošnja ove godine pasti za 6,9 posto, a sljedeće godine porasti za 4 posto.

Državna potrošnja će ove godine, kako se očekuje, porasti 3 posto, što je posljedica zaduživanja zbog subvencija i potpore gospodarstvu i građanima tijekom epidemije. Sljedeće godine očekuje se rast državne potrošnje od 0,7 posto.

Prema najnovijim procjenama UMAR-a, investicije će u Sloveniji ove godine biti smanjene za 15,5 posto, a iduće povećane za 10 posto.

Očekuje se i pad izvoza roba i usluga u ovoj godini za 15,9 posto, a uvoza za 16,2 posto, dok bi iduće godine izvoz trebao porasti za 9,7 posto, a uvoz roba i usluga porasti za 10,1 posto.

Prosječan broj nezaposlenih u ovoj će godini biti oko 94.600, a stopa registrirane nezaposlenosti 9,8 posto, dok se u idućoj godini očekuje rast registriranih nezaposlenih na 102.700 osoba, uz rast stope nezaposlenosti na 10,5 posto.

Bednaš je upozorila da su neizvjesnosti i rizici još većeg pada BDP-a u ovoj godini i dalje veliki, a povezano s mogućim ponovnim izbijanjem veće epidemije i ponovnim uvođenjem strožih mjera za ograničavanje širenja koronavirusa.

"Pad BDP-a mogao bi se produbiti za još dva do tri postotna boda, a stečajevi i veća nezaposlenost utjecali bi i na sporiji oporavak sljedeće godine", rekla je.

No, dodaje i kako u slučaju skorog razvoja i dostupnosti cjepiva ili lijeka ili uspješnog trajnog obuzdavanja širenja virusa postoji i mogućnost bržeg oporavka aktivnosti nego se trenutno predviđa.

Tagovi: Ured za makroekonomske analize, Maja Bednaš, slovenska ekonomija, slovenski BDP
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE