GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ukupni dug opće države na kraju rujna čak 344,7 milijardi kuna

Ukupni dug opće države na kraju rujna čak 344,7 milijardi kuna
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2022 / 08:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska narodna banka objavila je konačne podatke o ukupnom dugu opće države na kraju rujna prošle godine, prema kojima je on iznosio 344,7 milijardi kuna ili 82,4 posto bruto domaćeg proizvoda.

U odnosu na prethodne podatke, objavljene krajem listopada, ukupni dug opće države sada je veći za 3,9 milijardi kuna ili 1,1 posto, dok njegov udjel u BDP-u bilježi smanjenje od 3,7 postotnih bodova.

Naime prema prethodnim podacima, konsolidirani dug opće države na kraju lipnja bio je 340,8 milijardi kuna, što je činilo 86,1 posto BDP-a.

U odnosu na prethodno tromjesečje, za unutarnji dug bilježi se rast od 6,3 milijarde kuna ili 2,9 posto, a za inozemni dug pad od 2,5 milijardi kuna ili 2,1 posto, navode iz HNB-a.

U usporedbi pak s krajem rujna 2020. godine, ukupni dug opće države veći je za 18,7 milijardi kuna ili za 5,7 posto. Pritom, taj prirast duga na godišnjoj razini uzrokovan je porastom unutarnjeg duga, za 7,9 milijardi kuna ili 3,6 posto, te inozemnog duga, za 10,8 milijardi kuna ili 10,2 posto.

"Unatoč blagom rastu duga opće države u proteklom razdoblju, zbog značajnijeg rasta bruto domaćeg proizvoda tijekom posljednjih mjeseci, udio duga opće države u odnosu na BDP se smanjio", napominju iz središnje banke.

Tako, promatrano u odnosu na godišnji BDP, ukupni je dug na kraju rujna 2021. iznosio 82,4 posto BDP-a, a na kraju rujna prošle godine 84,7 posto, što je smanjenje od 2,3 postotna boda na godišnjoj razini

Podaci o strukturi duga opće države po glavnim dužničkim instrumentima i ročnosti duga dostupni su samo za nekonsolidirani dug opće države. U njoj prevladavaju dugoročni dužnički instrumenti, pa tako na kraju rujna 2021. godine najveći udio u tom dugu imaju obveznice, 64,3 posto, drugi su po važnosti dugoročni krediti, 29,5 posto, a slijede kratkoročni krediti, vrijednosnice i depoziti, zajedno sa 6,2 posto. Pritom je kratkoročni dug na kraju rujna 2021. bio za 200 milijuna kuna ili 0,8 posto veći u odnosu na kraj istog mjeseca prethodne godine, a dugoročni se dug u istom razdoblju povećao za 18,2 milijarde kuna ili 5,9 posto, zaključuje se u HNB-ovom statističkom priopćenju.

Tagovi: dug opće države, javni dug, obveznice, trezorski zapisi
PROČITAJ I OVO
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
NAVIKE
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
ZAGREB - Inflacija i drastično poskupljenje praktički svih namirnica definitivno se odražava na potrošačke navike, a podaci koje je Jutarnji list ekskluzivno pribavio od agencije GfK Hrvatska pokazuju kako se u prvih osam mjeseci ove godine, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, brojne kategorije suočavaju s padom potražnje.
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
BIZARNO
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
MINSK - Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko dekretom je zabranio povećanje cijena u svojoj zemlji.
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga
SIGNALI
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga

LONDON - Agencija Fitch izmijenila je izglede za kreditni rejting britanskog državnog duga iz "stabilnih" u "negativne", signaliziravši da bi ga mogla sniziti u idućim mjesecima budući da je predloženi mini-proračun oslabio vladin politički kapital.

Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
MALOPRODAJA
Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
BRUXELLES - Promet u maloprodaji Europske unije i eurozone u kolovozu je ponovno smanjen, pritisnut slabijim prometom u trgovinama hrane, pića i duhana, a i Hrvatska je bilježila pad, na razini europskog prosjeka, pokazale su procjene Eurostata.
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
EKONOMSKA SLIKA
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
ZAGREB - Ekonomski sentiment svih sektora u Hrvatskoj nalazi se u fazi usporavanja od ožujka 2022. godine, tvrde mladi znanstvenici s Ekonomskog fakulteta Zagreb koji su prije nekoliko godina razvili Semafor ekonomske klime preko kojega prate ekonomske procese, piše Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE