GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ubrzan godišnji rast industrijske proizvodnje

Ubrzan godišnji rast industrijske proizvodnje
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 09:08
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon povratka pozitivnim vrijednostima na godišnjoj razini u prosincu, industrijska proizvodnja tijekom prva dva mjeseca 2021. zabilježila je ubrzanje dinamike godišnjih kretanja.

Naime, prema podacima DZS-a, nakon rasta od 1,8% u siječnju, obujam industrijske proizvodnje u veljači je bio viši za 4,9% u odnosu na isti mjesec prošle godine (kalendarski prilagođeni indeksi). S druge strane, u odnosu na siječanj zabilježen je porast od 3,4% (sezonski i kalendarski prilagođeni indeksi).

Promatrajući prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), pozitivna godišnja kretanja u veljači dominantno su bila pod utjecajem rasta proizvodnje u kategoriji Intermedijarni proizvodi kod koje je zabilježen godišnji rast od 10,2%. Slijede kategorije Kapitalni proizvodi (4,5%) te Energija (3,0%). S druge strane, ublažavanju godišnjeg rasta pridonio je godišnji pad u preostale dvije kategorije, Trajni proizvodi za široku potrošnju (-12,7%) te Netrajni proizvodi za široku potrošnju (-2,3%).

Promotrimo li djelatnosti prema područjima (NKD), prerađivačka je industrija (koja čini preko 80% ukupne proizvodnje), nakon povratka pozitivnim godišnjim vrijednostima u siječnju (0,6%), u veljači zabilježila rast od 4,4% na godišnjoj razini. Godišnji rast kod prerađivačke industrije zabilježen je u 10 od 24 djelatnosti, pri čemu je najsnažniji rast zabilježen kod potkategorije Proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, po stopi od 17,9%. S druge strane, najsnažniji godišnji pad kod prerađivačke industrije i dalje bilježi potkategorija Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, po stopi od 56,2%. Za razliku od prerađivačke industrije, kod Rudarstva i vađenja (-13,6%) zabilježen je godišnji pad, dok je kod kategorije Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija zabilježen porast od 6,3%.

Podaci za veljaču potvrdili su nastavak oporavka industrijske proizvodnje u prvom tromjesečju. Epidemiološka slika u mjesecima ispred nas, kao i brzina oporavka inozemne potražnje, utjecat će na dinamiku oporavka u ostatku 2021. godine. S druge strane, niska prošlogodišnja baza ići će u prilog izraženijim stopama oporavka. Ipak, niska konkurentnost i dalje će ostati najveći izazov sve dok se ne dogodi zaokret prema proizvodnji proizvoda srednje do visoke tehnološke složenosti. Naime, iako se industrija (uz građevinarstvo) pokazala otpornijom na trenutnu krizu, njezin udio u hrvatskom gospodarstvu zaostaje za prosjekom EU i usporedivim zemljama. Pri tome je sasvim jasno da će zemlje s jakom i konkurentnom industrijom imati brži i stabilniji oporavak i da već sada ostvaruju veći potencijal rasta.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
ARANŽMAN
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
BEOGRAD - Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu.
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE