GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ubrzan godišnji rast industrijske proizvodnje

Ubrzan godišnji rast industrijske proizvodnje
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 09:08
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon povratka pozitivnim vrijednostima na godišnjoj razini u prosincu, industrijska proizvodnja tijekom prva dva mjeseca 2021. zabilježila je ubrzanje dinamike godišnjih kretanja.

Naime, prema podacima DZS-a, nakon rasta od 1,8% u siječnju, obujam industrijske proizvodnje u veljači je bio viši za 4,9% u odnosu na isti mjesec prošle godine (kalendarski prilagođeni indeksi). S druge strane, u odnosu na siječanj zabilježen je porast od 3,4% (sezonski i kalendarski prilagođeni indeksi).

Promatrajući prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), pozitivna godišnja kretanja u veljači dominantno su bila pod utjecajem rasta proizvodnje u kategoriji Intermedijarni proizvodi kod koje je zabilježen godišnji rast od 10,2%. Slijede kategorije Kapitalni proizvodi (4,5%) te Energija (3,0%). S druge strane, ublažavanju godišnjeg rasta pridonio je godišnji pad u preostale dvije kategorije, Trajni proizvodi za široku potrošnju (-12,7%) te Netrajni proizvodi za široku potrošnju (-2,3%).

Promotrimo li djelatnosti prema područjima (NKD), prerađivačka je industrija (koja čini preko 80% ukupne proizvodnje), nakon povratka pozitivnim godišnjim vrijednostima u siječnju (0,6%), u veljači zabilježila rast od 4,4% na godišnjoj razini. Godišnji rast kod prerađivačke industrije zabilježen je u 10 od 24 djelatnosti, pri čemu je najsnažniji rast zabilježen kod potkategorije Proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, po stopi od 17,9%. S druge strane, najsnažniji godišnji pad kod prerađivačke industrije i dalje bilježi potkategorija Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, po stopi od 56,2%. Za razliku od prerađivačke industrije, kod Rudarstva i vađenja (-13,6%) zabilježen je godišnji pad, dok je kod kategorije Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija zabilježen porast od 6,3%.

Podaci za veljaču potvrdili su nastavak oporavka industrijske proizvodnje u prvom tromjesečju. Epidemiološka slika u mjesecima ispred nas, kao i brzina oporavka inozemne potražnje, utjecat će na dinamiku oporavka u ostatku 2021. godine. S druge strane, niska prošlogodišnja baza ići će u prilog izraženijim stopama oporavka. Ipak, niska konkurentnost i dalje će ostati najveći izazov sve dok se ne dogodi zaokret prema proizvodnji proizvoda srednje do visoke tehnološke složenosti. Naime, iako se industrija (uz građevinarstvo) pokazala otpornijom na trenutnu krizu, njezin udio u hrvatskom gospodarstvu zaostaje za prosjekom EU i usporedivim zemljama. Pri tome je sasvim jasno da će zemlje s jakom i konkurentnom industrijom imati brži i stabilniji oporavak i da već sada ostvaruju veći potencijal rasta.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
KOČNICA
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog poremećaja u opskrbnim lancima i nestašice čipova i drugih poluproizvoda koji koče oporavak od posljedica pandemije, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
INFLACIJA
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
ZAGREB - Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno, zbog ispunjavanja kriterija za uvođenje eura, ali i standarda građana, rekao je u srijedu ministar financija Zdravko Marić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ZAPOSLENOST
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u srpnju se nastavila kretati silaznom putanjom.
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZARADE
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj iznosila je 7.046 kuna, što je na godišnjoj razini nominalno više za 4,8 posto, a realno za 1,9 posto, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE