GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U travnju jedan posto više zaposlenih nego u ožujku

U travnju jedan posto više zaposlenih nego u ožujku
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2022 / 07:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju bilo 1,57 milijuna zaposlenih, što je jedan posto više nego u ožujku te 1,6 posto više nego u travnju prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju da je aktivnih stanovnika u Hrvatskoj u travnju bilo nešto više od 1,69 milijuna ili 0,6 posto više nego u ožujku, te 0,3 posto manje nego u travnju lani.

Nezaposlenih je bilo 118,9 tisuća, što je na mjesečnoj razini pad od 5,3 posto, dok je u odnosu na travanj 2021. njihov broj smanjen za 20 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je u travnju sedam posto, dok je u ožujku bila 7,5 posto.

Većina zaposlenih, odnosno njih 1,36 milijuna, bila je u travnju zaposlena u pravim osobama, što je 0,8 posto više nego u prethodnom mjesecu i 1,3 posto više nego u travnju prošle godine.

Zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u travnju je bilo 194,5 tisuće, što je 2,7 posto više nego u ožujku te 3,9 posto više nego u travnju 2021. godine.

Zaposlenih osiguranika u poljoprivredi bilo je 18,7 tisuća, što je 0,1 posto manje u odnosu na ožujak i 2,2 posto manje u odnosu na lanjski travanj.

Prema podacima DZS-a o broju zaposlenih u pravnim osobama, od 19 djelatnosti u travnju ove godine u 14 je broj zaposlenih u odnosu na ožujak porastao, a po broju zaposlenih i dalje je na prvom mjestu prerađivačka industrija s 231 tisućom, što je na mjesečnoj i godišnjoj razini rast od 0,5 posto.

U trgovini je u travnju radilo 208,3 tisuće ljudi, što je 0,7 posto više nego u ožujku i 1,5 posto više nego u travnju lani.

Na trećem mjestu po broju zaposlenih je sektor obrazovanja sa 124 tisuće, što je 0,3 posto više nego u mjesecu prije i 2,2 posto više nego u travnju 2021. godine.

Slijedi javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje, gdje je u travnju radilo 108,5 tisuća osoba ili 1,2 posto manje nego mjesec prije i 2,6 posto manje nego u travnju lani.

Građevinarstvo je u travnju zapošljavalo 106,8 tisuća radnika ili 1,4 posto više nego u mjesecu prije te 0,9 posto više nego u travnju lani.

Tagovi: zaposlenost u Hrvatskoj, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
POTEZI
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
LONDON - Poremećaji globalnih opskrbnih lanaca uzrokovani pandemijom i učinci ruskog rata u Ukrajini uzrokovali su rast cijena energije, roba i osnovnih artikala te time potaknuli krizu životnog standarda - kako na taj problem odgovaraju vlade?
Švicarska ne strahuje od recesije
STABILNI
Švicarska ne strahuje od recesije
BERN - Švicarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svjetskoj oprskbi energijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE