GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini

U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2021 / 12:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u svibnju je u Hrvatskoj bilo 1.540.637 zaposlenih, što je za 13.712 osoba ili za 0,9 posto više nego krajem travnja. Na godišnjoj razini broj ukupno zaposlenih, pak, bilježi rast za 1,3 posto.

U pravnim osobama bilo je zaposleno 1.326.591 osoba, što je za 5.984 osoba ili 0,5 posto više nego mjesec dana prije. U odnosu na isti mjesec lani rast je iznosio 0,8 posto.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem svibnja bilo 195.356 zaposlenih, što je 8.190 ili 4,4 posto više nego u travnju. Na godišnjoj razini zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama veći je za 4,9 posto.

Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem svibnja bilo 18.690, pao je na mjesečnoj razini za 2,4 posto, a na godišnjoj za 2,6 posto.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem svibnja u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 138.030 nezaposlenih osoba, što je za 10.714 osoba ili 7,2 posto manje nego u travnju. Na godišnjoj razini broj nezaposlenih smanjen je za 12,6 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, u svibnju je tako iznosila 8,2 posto, što je za 0,7 postotnih bodova manje nego u travnju kada je iznosila 8,9 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Rast zaposlenosti u većini djelatnosti

Detaljnija statistika o broju zaposlenih u pravnim osobama pokazuje rast na mjesečnoj razini u većini djelatnosti, pri čemu je najviše porastao broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 3,7 posto, na 65.527 osoba.

Pad broja zaposlenih na mjesečnoj je razini zabilježen u pet djelatnosti - stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima (0,4 posto), poljoprivredi, šumarstvu i rudarstvu (0,3 posto), a u rudarstvu i vađenju, obrazovanju i opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša za po 0,1 posto.

Djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih su prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo, pri čemu je u prerađivačkoj industriji broj zaposlenih na mjesečnoj razini porastao za 0,2 posto, na 226.775 osoba, a u trgovini za 0,3 posto, na 202.624 osoba.

Na godišnjoj razini najizraženiji pad broja zaposlenih zabilježen je u poslovanju nekretninama, za 11,2 posto, na 8.394 osoba.

Djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih, prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo, na godišnjoj razini bilježe pad broja zaposlenih u pravnim osobama za 0,8 posto odnosno jedan posto.

Od ukupno 19 područja djelatnosti, njih deset je krajem svibnja ove godine zapošljavalo više radnika nego krajem istog mjeseca lani, a postotno je rast najveći u ostalim uslužnim djelatnostima, za 5,4 posto, djelatnostima informacije i komunikacije, za pet posto te obrazovanju 4,3 posto.

Tagovi: zaposlenost, hrvatska ekonomija, vladina strategija, Nacionalna razvojna strategija Hrvatske do 2030.
PROČITAJ I OVO
Butković: Sve moje ambicije ostvarene su izgradnjom Pelješkog mosta
MOST
Butković: Sve moje ambicije ostvarene su izgradnjom Pelješkog mosta
ZAGREB - Ministar prometa Oleg Butković gostovao je u Točki na tjedan na N1 gdje je govorio o izgradnji Pelješkog mosta, pri čemu je istaknuo da sve njegove političke i životne ambicije ostvarene izgradnjom.
Vučić tvrdi da će Srbija preteći Hrvatsku prema iznosu apsolutnog BDP-a
TVRDNJE
Vučić tvrdi da će Srbija preteći Hrvatsku prema iznosu apsolutnog BDP-a
BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će Srbija ove godine, već za pet meseci, prvi put preteći Hrvatsku po BDP-u u apsolutnom iznosu, pošto će Srbija na kraju 2021. imati BDP vredan 51 milijardu evra, dok će hrvatski BDP biti nešto ispod 51 milijarde.
Milanović: Kada Srbija uđe u eurozonu, neka i ona predloži Teslu
PREDSJEDNIK
Milanović: Kada Srbija uđe u eurozonu, neka i ona predloži Teslu
ZAGREB - Predsjednik RH Zoran Milanović osvrnuo se na facebooku na reakcije koje je izazvala najava da će Hrvatska na kovanice eura staviti lik Nikole Tesle, poručivši da "kada Srbija uđe u Eurozonu, neka i ona predloži Teslu", a prisjetio se i nekadašnje inicijative SNV-a o osnivanju Tesla banke.
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
JASNA PORUKA
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
BRUXELLES - O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro pri čemu mora voditi računa o činjenici da su eurokovanice u optjecaju na cijelom europodručju, a ne samo u državi članici izdavateljici, rekla je u petak glasnogovornica Komisije Dana Spinant.
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
POTPORE
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje u petak je donio mjeru za zadržavanje radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za srpanj, a koja se vezuje i uz covid-potvrde pa će stopostotni iznos potpore moći ostvariti poslodaci čijih 70 i više posto radnika ima covid-potvrde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE