GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji najniža nezaposlenost od 1990.

U Sloveniji najniža nezaposlenost od 1990.
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2022 / 08:34
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Na Zavodu za zapošljavanje krajem travnja bila je prijavljena 58.081 nezaposlena osoba, što je 4,1 posto manje nego u ožujku i 26,7 posto manje nego u travnju prošle godine. Ovo je najniža nezaposlenost od 1990. godine, rekli su.

Zavodu za zapošljavanje u travnju se ponovno prijavilo 4098 osoba, što je 5,1 posto manje nego u ožujku i 5,3 posto više nego u travnju prošle godine. Među novoprijavljenima bilo je 353 tražitelja prvog posla, 2077 nezaposlenih zbog isteka radnog odnosa na određeno vrijeme, 24 nezaposlena zbog stečaja i 620 otkaza.

U odnosu na ožujak, broj registriranih nezaposlenih nakon prestanka rada na određeno vrijeme povećan je za 3,8 posto, dok je broj radnika viška smanjen za 15,9 posto. Zahtjevi za stečaj smanjeni su za 52 posto, a oni koji traže prvi posao za 11,3 posto.

U odnosu na travanj prošle godine, nakon prestanka radnog odnosa na određeno vrijeme prijavilo se 11,4 posto više tražitelja prvog posla i 2,3 posto više nezaposlenih. 13,9 posto manje nezaposlenih radnika koji su višak, a 54,7 posto manje otišlo je u stečaj.

Od 6.551 nezaposlene osobe koja je odjavljena u travnju, zaposlenih odnosno samozaposlenih bilo je 4428 osoba, što je 23,8 posto manje nego u ožujku i 21,3 posto manje nego u travnju prošle godine.

Među zaposlenima najviše je bilo prodavača, tajnica, jednostavnih radnika u proizvodnji, čistačica, poslužitelja i kućnih pomoćnika u uredima i hotelima, prodajnih agenata, skladištara i referenta nabave i prodaje, jednostavnih radnika, vozača, konobara, kuhinjskih pomoćnika, odgajatelja i pomoćnih odgajatelja i bile su navedene poslovne tajnice.

Nezaposlenost je najviše porasla u Dolenjskoj
U travnju je u odnosu na ožujak povećana nezaposlenost u područnom uredu Zavoda Novo mjesto, dok je u ostatku bilo manje nezaposlenih nego u ožujku. Nezaposlenost je više nego na nacionalnoj razini pala u Kopru, Murskoj Soboti, Kranju i Novoj Gorici, a manje u Mariboru, Sevnici, Ljubljani, Trbovlju, Ptuju, Celju i Velenju.

Na godišnjoj razini najveći pad nezaposlenosti zabilježen je u područnim službama Kranj, Kopar i Nova Gorica. Najmanje se u posljednjih godinu dana nezaposlenost smanjila u Novom mestu i Velenju.

Poslodavci, od kojih je najviše bilo u proizvodnji, građevinarstvu, drugim raznim djelatnostima, zdravstvu i socijalnom radu te ugostiteljstvu, u travnju su prijavili 13.133 slobodna radna mjesta, što je 23,4 posto manje nego u ožujku i 32,2 posto više nego u travnju prošle godine.

U prva četiri mjeseca ove godine na Zavodu je u prosjeku prijavljeno 62.808 nezaposlenih, što je 26,4 posto manje nego u usporednom razdoblju 2021. godine.

Tagovi: nezaposlenost u Sloveniji, slovensko tržite rada, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE