GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji najniža nezaposlenost od 1990.

U Sloveniji najniža nezaposlenost od 1990.
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2022 / 08:34
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Na Zavodu za zapošljavanje krajem travnja bila je prijavljena 58.081 nezaposlena osoba, što je 4,1 posto manje nego u ožujku i 26,7 posto manje nego u travnju prošle godine. Ovo je najniža nezaposlenost od 1990. godine, rekli su.

Zavodu za zapošljavanje u travnju se ponovno prijavilo 4098 osoba, što je 5,1 posto manje nego u ožujku i 5,3 posto više nego u travnju prošle godine. Među novoprijavljenima bilo je 353 tražitelja prvog posla, 2077 nezaposlenih zbog isteka radnog odnosa na određeno vrijeme, 24 nezaposlena zbog stečaja i 620 otkaza.

U odnosu na ožujak, broj registriranih nezaposlenih nakon prestanka rada na određeno vrijeme povećan je za 3,8 posto, dok je broj radnika viška smanjen za 15,9 posto. Zahtjevi za stečaj smanjeni su za 52 posto, a oni koji traže prvi posao za 11,3 posto.

U odnosu na travanj prošle godine, nakon prestanka radnog odnosa na određeno vrijeme prijavilo se 11,4 posto više tražitelja prvog posla i 2,3 posto više nezaposlenih. 13,9 posto manje nezaposlenih radnika koji su višak, a 54,7 posto manje otišlo je u stečaj.

Od 6.551 nezaposlene osobe koja je odjavljena u travnju, zaposlenih odnosno samozaposlenih bilo je 4428 osoba, što je 23,8 posto manje nego u ožujku i 21,3 posto manje nego u travnju prošle godine.

Među zaposlenima najviše je bilo prodavača, tajnica, jednostavnih radnika u proizvodnji, čistačica, poslužitelja i kućnih pomoćnika u uredima i hotelima, prodajnih agenata, skladištara i referenta nabave i prodaje, jednostavnih radnika, vozača, konobara, kuhinjskih pomoćnika, odgajatelja i pomoćnih odgajatelja i bile su navedene poslovne tajnice.

Nezaposlenost je najviše porasla u Dolenjskoj
U travnju je u odnosu na ožujak povećana nezaposlenost u područnom uredu Zavoda Novo mjesto, dok je u ostatku bilo manje nezaposlenih nego u ožujku. Nezaposlenost je više nego na nacionalnoj razini pala u Kopru, Murskoj Soboti, Kranju i Novoj Gorici, a manje u Mariboru, Sevnici, Ljubljani, Trbovlju, Ptuju, Celju i Velenju.

Na godišnjoj razini najveći pad nezaposlenosti zabilježen je u područnim službama Kranj, Kopar i Nova Gorica. Najmanje se u posljednjih godinu dana nezaposlenost smanjila u Novom mestu i Velenju.

Poslodavci, od kojih je najviše bilo u proizvodnji, građevinarstvu, drugim raznim djelatnostima, zdravstvu i socijalnom radu te ugostiteljstvu, u travnju su prijavili 13.133 slobodna radna mjesta, što je 23,4 posto manje nego u ožujku i 32,2 posto više nego u travnju prošle godine.

U prva četiri mjeseca ove godine na Zavodu je u prosjeku prijavljeno 62.808 nezaposlenih, što je 26,4 posto manje nego u usporednom razdoblju 2021. godine.

Tagovi: nezaposlenost u Sloveniji, slovensko tržite rada, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
PRITISCI
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
LONDON - Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva smanjila se u drugom tromjesečju 2022. Rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju ovu zemlju.
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
LJUBLJANA - U Sloveniji je u drugom tromjesečju oglašeno gotovo 25.900 slobodnih radnih mjesta, što je šest posto više nego u prvom kvartalu.
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
Prosječna zagrebačka plaća za svibanj 8.863 kune
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća za svibanj 8.863 kune
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za svibanj iznosila je 8.863 kune, što je porast za 7,4 posto u odnosu na svibanj 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
INFLACIJA
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
WASHINGTON - Potrošačka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama usporila je u srpnju na 8,5 posto na godišnjoj razini jer su inflatorni pritisci blago popustili, a najviše su pale cijene benzina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE