GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U prvih osam meseci 1,66 milijardi evra direktnih stranih investicija u Srbiji

U prvih osam meseci 1,66 milijardi evra direktnih stranih investicija u Srbiji
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2020 / 13:39
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Srbija je u prvih osam meseci imala neto priliv stranih direktnih investicija od 1,66 milijardi evra, što je za 28,9 odsto manje nego u istom periodu lani.

"Činjenica je da je priliv SDI u Srbiju usled pandemije CV-19 smanjen u odnosu na prošlu godinu, ali je kontrakcija slabija u odnosu na globalne tokove SDI, gde je kako smo naveli zabeležen pad SDI od 49 odsto, a pogotovo u odnosu na naše evropsko okruženje".

Neto priliv direktnih stranih investicija je u Srbiji bio za 677,6 milona evra manji u prvih osam meseci nego u istom periodu 2019.

Kako je navedeno, priliv po osnovu SDI nerezidenata u Srbiju iznosio je 1,72 mlrd evra, što je manje za 807,5 miliona evra ili 31,9 odsto.

Neto priliv portfolio investicija iznosio je 1,4 mlrd evra ili za 1,2 mlrd evra više.

Neto odliv po osnovu ostalih investicija (gotov novac i depoziti, finansijski krediti i trgovinski krediti) iznosio je 1,0 mlrd evra, dok je u periodu januar-avgust 2019. godine zabeležen neto priliv u iznosu od 846,4 miliona evra.

U okviru ostalih investicija zabeleženo je povećanje depozita domaćih poslovnih banaka u inostranstvu u iznosu od 457,5 miliona evra.

Takođe, u periodu januar-avgust 2020. godine zabeleženo je povećanje neto kreditnih obaveza (neto povećanje finansijskih obaveza) poslovnih banaka (u iznosu od 625,2 milona evra) i preduzeća (u iznosu od 290,6 miliona evra), dok je kod sektora
države zabeleženo smanjenje neto kreditnih obaveza u iznosu od 60,3 miliona evra.

Potraživanja po osnovu trgovinskih kredita (potraživanja po osnovu nenaplaćenog izvoza robe) povećna su za 672,9 miliona evra, dok je po istom osnovu zabeleženo smanjenje obaveza (po osnovu neplaćenog uvoza robe) u iznosu od 808,4 miliona evra).

Stručnjaci MAT-a navode da neto priliv SDI u Srbiju u periodu januar-avgust ove godine omogućava u potpunosti pokrivanje deficita tekućeg računa platnog bilansa (103,7 odsto).

Prema prvim procenama, oko 60 odsto SDI uloženo je u razmenljive sektore, pre svega prerađivačku industriju (32,9 odsto) i saobraćaj (20,7 odsto), za kojima slede građevinarstvo (13,7 odsto) i finansijski sektor (7,0 odsto).

Najviše investicija u Srbiju došlo je iz evropskih zemalja (iz zemalja EU oko 68,4 odsto i Rusije oko 5,3 odsto) i azijskih zemalja (oko 20,2 odsto), pre svega Kine (oko 18,9 odsto).

Tagovi: direktne strane investicije, investicije
PROČITAJ I OVO
Maloprodaja u Hrvatskoj pala prvi put nakon 18 mjeseci
POTROŠNJA
Maloprodaja u Hrvatskoj pala prvi put nakon 18 mjeseci
ANALIZA - U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji oslabila 0,2 posto na godišnjoj razini, što je njezin prvi pad nakon 18 mjeseci rasta, a posljedica je, među ostalim, visoke inflacije.
Britanska ekonomija ipak blago porasla u drugom kvartalu
BLAGI RAST
Britanska ekonomija ipak blago porasla u drugom kvartalu
LONDON - Britansko gospodarstvo blago je poraslo u drugom tromjesečju, objavio je u petak statistički ured ONS, revidiravši prethodnu procjenu koja je pokazivala skroman pad aktivnosti.
Nezaposlenost u EU, eurozoni i Hrvatskoj nepromijenjena u kolovozu -
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU, eurozoni i Hrvatskoj nepromijenjena u kolovozu -
BRUXELLES - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji, eurozoni i Hrvatskoj u kolovozu je ostala nepromijenjena u odnosu na srpanj, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.
Hoće li recesija u Europi dodatno popularizirati rad na daljinu?
RAD NA DALJINU
Hoće li recesija u Europi dodatno popularizirati rad na daljinu?
ZAGREB - Energetska kriza koja bi ovu zimu mogla učiniti izazovnom u Europi definitivno će dovesti do promjena u radu gospodarskih subjekata, koji će pokušati smanjiti svoje troškove poslovanja na različite načine, uključujući i korištenje rada na daljinu.
Evo što donosi novi Zakon o radu
TRŽIŠTE RADA
Evo što donosi novi Zakon o radu
ZAGREB - Vlada je na jučerašnjoj sjednici Saboru uputila dugoočekivane izmjene i dopune Zakona o radu, nakon što se na ovom vrlo važnom dokumentu radilo dvije godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE