GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Njemačkoj počinje testiranje četverodnevnog radnog tjedna: Radit će se kraće za istu plaću

U Njemačkoj počinje testiranje četverodnevnog radnog tjedna: Radit će se kraće za istu plaću
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2024 / 08:29
Autor: SEEbiz
BERLIN - U 45 kompanija diljem Njemačke počela je primjena četverodnevnog radnog tjedna, tijekom kojeg će se utvrđivati učinci četverodnevnog radnog tjedna na plaću kakva je bila tijekom petodnevnog radnog tjedna. Testiranje će trajati pola godine.

Inicijativu za četverodnevni radni tjedan vodi berlinska konzultantska tvrtka Intraprenor u suradnji s neprofitnom organizacijom 4 Day Week Global (4DWG). Zagovornici skraćivanja radnog tjedna nadaju se da će to učiniti radnike sretnijim i produktivnijim u vrijeme kada je rast produktivnosti u Njemačkoj spor i postoji manjak radne snage.

Prema podacima Centralne banke Njemačke (Deutsche Bundesbank), vrhunac produktivnosti u ovoj zemlji bio je u studenom 2017. godine i od tada se kontinuirano smanjuje. Međutim, ta je produktivnost još uvijek daleko veća od produktivnosti drugih velikih europskih gospodarstava.

Prema pristašama četverodnevnog radnog tjedna i većini onih koji su imali priliku raditi četiri dana u tjednu, to bi povećalo dobrobit radnika, učinilo ih produktivnijima. Vjeruje se da bi to ohrabrilo one koji ne žele raditi jer smatraju da je petodnevni radni tjedan predug da bi dobili posao. Dakle, postoji mogućnost ublažavanja problema nedostatka radne snage.

Njemačka komora za trgovinu i industriju (DIHK) objavila je u studenom 2023. da se polovica njemačkih kompanija bori s popunjavanjem radnih mjesta. Izvršni direktor DIHK-a Achim Dercks istaknuo je kako su tisuće nepopunjenih radnih mjesta prošle godine uzrokovale gubitak od 90 milijardi eura, što je više od dva posto njemačkog BDP-a.

Prema istraživanju tvrtke Forsa, 71 posto zaposlenih Nijemaca želi imati mogućnost raditi četiri dana u tjednu. Više od tri četvrtine podupire Vladinu odluku o razmatranju uvođenja četverodnevnog radnog tjedna, a dva od tri poslodavca također podržavaju Vladinu odluku.

Značajna većina (75 posto) smatra da bi četverodnevni radni tjedan bio poželjan za zaposlenike, dok 59 posto smatra da bi bio prihvatljiv za poslodavce. Gotovo polovica poslodavaca (46 posto) smatra da je testiranje četverodnevnog radnog tjedna izvedivo na radnom mjestu, prenosi Euronews.

Tagovi: četverodnevni radni tjedan, radni tjedan
PROČITAJ I OVO
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
PREKVALIFIKACIJA
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
LJUBLJANA - Zbog dolaska umjetne inteligencije u radna okruženja i privatne živote radnika, više od polovice njih spremno je prekvalificirati se kako bi ostali konkurentni na tržištu rada, pokazuje istraživanje u kojem je sudjelovao i portal MojeDelo.com. Kod Slovenaca taj udio iznosi 35 posto.
Raspoloženje potrošača u SAD-u dodatno palo u lipnju
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u dodatno palo u lipnju
WASHINGTON - Vrijednost indeksa raspoloženja potrošača o gospodarskim prilikama u lipnju je u odnosu na svibanj pala sa 69,1 bodova na 65,6 bodova.
Ekonomisti: Njemačka neće previše profitirati od Eura 2024
BEZ EFEKTA
Ekonomisti: Njemačka neće previše profitirati od Eura 2024
BERLIN - Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj znači više novca za hotele i restorane, ali prema procjenama ekonomista malo je vjerojatno da će turnir imati veći učinak na cjelokupno gospodarstvo.
DIW: Njemačka kućanstva pomoći će u jačanju gospodarstva ove godine
POTROŠNJA
DIW: Njemačka kućanstva pomoći će u jačanju gospodarstva ove godine
BERLIN - Prognostičari Instituta za ekonomska istraživanja DIW sa sjedištem u Berlinu povećali su svoje izglede za rast Njemačke, pri čemu je rast privatne potrošnje odgovoran za rast.
Lagarde u Dubrovniku: Neznatan utjecaj uvođenja eura na inflaciju
OCJENE
Lagarde u Dubrovniku: Neznatan utjecaj uvođenja eura na inflaciju
DUBROVNIK - Smirivanje inflacije u eurozoni trenutačno je glavni cilj Europske središnje banke, a kamatne stope snižene prošloga tjedna, prvi put nakon pet godina, glavni su alat njezine monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE