GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U kolovozu naglo palo povjerenje potrošača u SAD-u

U kolovozu naglo palo povjerenje potrošača u SAD-u
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2021 / 21:43
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Potrošačko raspoloženje u Sjedinjenim Državama naglo je palo početkom kolovoza, pavši na najnižu razinu u posljednjih 10 godina, što je zabrinjavajući signal za gospodarstvo, jer su očekivanja Amerikanaca pesimistična po svim pitanjima - od osobnih financija do inflacije i zaposlenosti.

Sveučilište u Michiganu objavilo je danas da je indeks povjerenja potrošača, prema preliminarnim podacima istraživanja, pao na 70,2 boda u prvoj polovici ovog mjeseca sa 81,2 boda u srpnju, prenosi Reuters.

To je najniža razina ovog indeksa od 2011. godine, a samo dva puta u posljednjih 50 godina zabilježen je njegov dublji pad. Prvi put tijekom najdublje recesije 2007.-2009. godine, a drugi put tijekom prvog vala zaključavanja u travnju 2020. na početku pandemije covida.

Neočekivani kolaps osjećaja potrošača mogao bi utjecati na odluke donositelja politike Federalnih rezervi ako to odražava usporavanje gospodarske aktivnosti u narednim mjesecima, procjenjuje britanska agencija.

Federalne rezerve SAD-a približavaju se odluci o tome kada će početi smanjivati veliki poticajni program koji je usvojio kako bi zaštitio gospodarstvo od razornih učinaka pandemije COVID-19, a očekuje se da će preciznije odrediti vremenski okvir u kojem će početi s povećanjem kamata.

Tagovi: povjerenje potrošača u SAD-u
PROČITAJ I OVO
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE