GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U godinu dana od početka koronakrize vrijednost računa 29,8 mlrd kn manja

U godinu dana od početka koronakrize vrijednost računa 29,8 mlrd kn manja
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2021 / 14:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U godinu dana od početka koronakrize u Hrvatskoj, od 24. veljače 2020. godine pa do jučer, vrijednost fiskaliziranih računa manja je za 29,83 milijarde kuna u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 24. veljače 2020. do 21. veljače ove godine u odnosu na razdoblje od 23. veljače 2019. do 21. veljače 2020. godine, broj fiskaliziranih računa smanjen je za 24 posto, a njihov iznos za 15 posto.

Naime, od 24. veljače prošle do 21. veljače ove godine izdano je 1,81 milijardu računa, čija vrijednost je dosegnula 166,81 milijardu kuna, dok je u razdoblju od 23. veljače 2019. do 21. veljače 2020. godine bilo izdano 2,38 milijardi računa, ukupne vrijednosti 196,6 milijardi kuna.

Tako je vrijednost fiskaliziranih računa u razdoblju od početka koronakrize do jučer u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana manja za 29,83 milijarde kuna.

U trgovini je na godišnjoj razini broj računa smanjen za 17 posto, na 1,15 milijardi, dok je njihova vrijednost pala sedam posto, na 120,5 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa pao je 46 posto, na 224,3 milijuna, dok je vrijednost računa manja za 49 posto i iznosi 14,1 milijardu kuna.

Prošli tjedan 1 posto veća vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini
U prošlom pak tjednu, u razdoblju od 15. do 21. veljače ove godine, u svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije broj računa je smanjen za 12 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, na 35,5 milijuna, dok je njihov iznos veći za jedan posto 17 posto ili 24,6 milijuna kuna i doseže gotovo tri milijarde kuna.

I u trgovini broj i iznos računa porasli su za po jedan posto, pa je tako izdano 24,8 milijuna računa, ukupne vrijednosti 2,22 milijarde kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u proteklom je tjednu na godišnjoj razini izdano 75 posto manje računa, a iznos je smanjen za 68 posto. U razdoblju od 15. do 21. veljače ove godine tako je izdano 1,6 milijuna računa, a u istom lanjskom tjednu njih 6,6 milijuna, dok je vrijednost računa u ugostiteljstvu i turizmu u proteklom tjednu dosegnula 86 milijuna kuna, u odnosu na 269,3 milijuna kuna u usporedivom tjednu prošle godine.

Naime, zbog nepovoljne epidemiološke situacije zbog pandemije koronavirusa, do 15. veljače na snazi su bile mjere kojima je u potpunosti bio obustavljen rad kafića, dok su restorani mogli jedino pripremati hranu za dostavu. U trgovinama i trgovačkim centrima su pak propisana ograničenja prema kojima za svoje kupce moraju osigurati od 10 do 20 četvornih metara prostora, ovisno o veličini neto prodajne površine.

No, s 15. veljačom na snagu je stupila određena relaksacija epidemioloških mjera pa tako kafići mogu prodavati “kavu za van”, a uz propisane mjere između ostalog je omogućen rad i teretanama, fitnes centrima, automat klubovima, kasinima i kladionicama.

U ugostiteljstvu i turizmu na tjednoj razini vrijednost izdanih računa veća za 6 posto
Tako je u odnosu na prethodni tjedan, to jest razdoblje od 8. do 14. veljače 2021. godine, u ugostiteljstvu i turizmu u prošlom tjednu dijelom bilo vidljivo to “popuštanje”, pa je tako izdano 32 posto više fiskaliziranih računa, uz rast njihove vrijednosti za šest posto.

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije broj računa na tjednoj razini je povećan četiri posto, no uz smanjenje njihove vrijednosti za dva posto.

Padu vrijednosti na tjednoj razini najviše je doprinijela trgovina na malo, u kojoj je zabilježen pad vrijednosti računa za tri posto, dok je istovremeno broj izdanih računa porastao za dva posto.

Tagovi: fiskalizirani računi, fiskalizacija, Porezna uprava, trgovina, ugostiteljstvo
PROČITAJ I OVO
Eurozona ponovo klizi prema recesiji
RECESIJA
Eurozona ponovo klizi prema recesiji
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone u veljači je ponovno smanjeno i klizi prema novoj recesiji zbog kontinuiranog pritiska koronaograničenja na uslužni sektor, ali direktori su optimistični, pokazalo je u srijedu izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit.
OVI indeks: Potražnja za radom u veljači manja za 18 posto
PAD
OVI indeks: Potražnja za radom u veljači manja za 18 posto
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za veljaču 2021. pokazuje da je potražnja za radom bila 18 posto manja nego u veljači prošle godine, što pokazuje da je tržište rada i dalje pod snažnim utjecajem covid-19 pandemije, objavio je u srijedu Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Članice EU moći će odstupati od fiskalnih pravila i 2022.
FISKALNA PRAVILA
Članice EU moći će odstupati od fiskalnih pravila i 2022.
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u srijedu da bi odredba o odstupanju od fiskalnih pravila, koja je sada na snazi kako bi se zemljama članicama omogućilo da fiskalnim mjerama pomažu gospodarstvo u koronakrizi, trebala ostati na snazi i cijelu sljedeću godinu.
Njemački izvoz u Kinu zadržao razinu iz 2019.
STABILNO
Njemački izvoz u Kinu zadržao razinu iz 2019.
BERLIN - Njemački izvoz u Kinu prevladao je krizu koju je prouzročila pandemija koronavirusa, oporavivši se tokom 2020. godine, dok je izvoz u SAD teško stradao, izvijestio je u srijedu njemački statistički ured.
Vujčić: Tiskanje novca ne može riješiti problem
GUVERNER
Vujčić: Tiskanje novca ne može riješiti problem
ZAGREB - Guverner HNB-a Boris Vujčić govorio je o golemom padu BDP-a, broju nezaposlenosti i ostalim specifičnostima koronakrize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE