GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U državnoj upravi rad samo na nužnim poslovima, u dvije skupine

U državnoj upravi rad samo na nužnim poslovima, u dvije skupine
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2020 / 12:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U tijelima državne uprave zbog epidemije koronavirusom obavljat će se samo nužni i neodgodivi poslovi, a broj potrebnih državnih službenika i namještenika za njihovo obavljanje te način rada odredit će čelnik tijela državne uprave, odlučeno je u četvrtak na sjednici Vlade.

"Ured predsjednika Vlade, Glavno tajništvo Vlade, Ured za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade, Ured za zakonodavstvo Vlade i Državni inspektorat obvezni su osigurati redovno obavljanje poslova iz svog djelokruga uz odgovarajuću primjenu mjera iz odluke", rekao je ministar uprave Ivan Malenica obrazlažući odluku o organizaciji rada tijela državne uprave za vrijeme trajanja epidemije.

Odluka se ne primjenjuje na policijske službenike i službenike Civilne zaštite, MUP-a te pripadnike Oružanih snaga RH, a primijenit će se na odgovarajući način i na javne službe, osim područja zdravstva, znanosti i obrazovanja i socijalne skrbi, za koje će se to urediti posebnim propisima.

"Dužnost je tijela državne uprave i javnih službi da budu pripremljena na drukčije organizirani oblik rada i djelovanja u uvjetima posebnih okolnosti s ciljem sprječavanja širenja zaraze", rekao je Malenica.

Sukladno odluci, čelnik tijela državne uprave odnosno čelnici javnih službi obvezni su bez odgode donijeti Odluku o organizaciji rada, rasporedu rada i radnog vremena za vrijeme epidemije.

Prilikom utvrđivanja liste nužnog osoblja vodit će se kriterijima nužnosti i kriterijima rizičnosti pod uvjetom da se uz primjenu tih kriterija može organizirati rad i uredno obavljanje poslova.

Rad tijela državne uprave organizirat će se u dvije skupine nužnog osoblja koje će neovisno jedna o drugoj osigurati kontinuirano obavljanje poslova, a skupine A i B izmjenjivat će se svaka dva tjedna te će se radni prostor između dvije smjene dezinficirati.

Državni službenici i namještenici koji neće obavljati posao na radnom mjestu kao nužno osoblje obvezni su rad obavljati kod kuće radnim danom u propisano radno vrijeme na način i pod uvjetima koje utvrdi čelnik tijela odlukom.

Za vrijeme trajanja epidemije tijela državne uprave neće neposredno raditi sa strankama, osim ako je to nužno zbog specifičnog djelokruga pojedinih tijela, te su dužna na svojim mrežnim stranicama objaviti upute građanima za obraćanje tijelima elektroničkim putem, te brojeve telefona na kojima će moći ostvariti kontakt s državnim službenicima.

Ministar uprave donijet će obvezujuću uputu za provedbu Odluke i objavit će je na mrežnoj stranici Ministarstva uprave.

Vlada je i izmijenila odluku o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu, donesenu na sjednici 13. ožujka, tako da sada zaposlenici tih ustanova mogu od kuće organizirati nastavu na daljinu.

"Prošli tjedan smo donijeli odluku o obustavi izvođenja nastave u kojoj smo propisali da zaposlenici koji su u ustanovama koje izvode nastavu obavezni dolaziti na radno mjesto, no sada su se okolnosti izmijenile tako da ova odluka predstavlja mogućnost da ravnatelji i čelnici tijela visokih učilišta, srednjih i osnovnih škola organiziraju rad u suradnji s MZO tako da se nesmetano odvija nastava na daljinu", objasnila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ministarstvo će već danas dati dodatne upute kako to napraviti i koje dodatne uvjete mora imati nastavnik kod kuće da bi mogao izvoditi nastavu na daljinu, dodala je.

Ravnatelji osnovnih škola dužni su i dalje organizirati prihvat djece u razrednoj nastavi u slučajevima kad su oba roditelja zaposlena i ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece, isto vrijedi i za ustanove predškolskog odgoja.

"Iako je relativno mali broj djece koja su dosad dolazila u tom režimu, treba imati na umu da moramo osigurati onim roditeljima koji rade, posebno u ovim kritičnim djelatnostima da su djeca zbrinuta", istaknula je ministrica.

Tagovi: državna uprava, koronavirus, Civilna zaštita, Ivan Malenica
PROČITAJ I OVO
Radosavljević: Blagi pad srpskog BDP-a tipičan za siromašne zemlje
ANALITIČARI
Radosavljević: Blagi pad srpskog BDP-a tipičan za siromašne zemlje
BEOGRAD - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu koji je, posle Litvanije, najmanji u Evropi, ne znači mnogo jer je to "tipično za sitomašne zemlje" rekao je danas profesor FEFA fakulteta u Beogradu, Goran Radosavljević.
Jurić: Njemačka treba obeštetiti Hrvatsku zbog isisavanja radne snage
ISELJAVANJE
Jurić: Njemačka treba obeštetiti Hrvatsku zbog isisavanja radne snage
ZAGREB - "Hrvatska bi stoga umjesto koncepta useljavanja inozemne radne snage trebala razmisliti o privlačenju iseljenih državljana Hrvatske", navodi Jurić.
Pad broja zaposlenih u industriji na mjesečnoj i godišnjoj razini
TREND
Pad broja zaposlenih u industriji na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u lipnju ove godine manji je za 0,5 posto u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na svibanj prošle godine smanjen za 3,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Brnabić: U prvoj polovini godine pad BDP-a od samo 0,9%
SRBIJA
Brnabić: U prvoj polovini godine pad BDP-a od samo 0,9%
BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija prvu polovinu godine završila sa padom BDP-a od 0,9 odsto što je po njenim rečima, fantastičan rezultat u uslovima "najveće ekonomske krize koju svet pamti".
Elon Musk: Kina razbija, Amerika tone u samozadovoljstvo
MIŠLJENJE
Elon Musk: Kina razbija, Amerika tone u samozadovoljstvo
NEW YORK - Kina razbija, Amerika će početi gubiti zbog svog samozadovoljostva", rekao je osnivač "Tesle" i milijarder Elon Musk usred tenzija između dve velike sile.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE