GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trumpov plan obnove infrastrukture težak bilijun dolara

Trumpov plan obnove infrastrukture težak bilijun dolara
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2020 / 08:35
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa priprema program obnove infrastrukture u SAD-u "težak" gotovo tisuću milijardi dolara, kao dio nastojanja za vraćanje najveće svjetske ekonomije u život, prenosi u utorak Bloomberg pozivajući se na osobe upoznate s tim planom.

Prema preliminarnoj verziji plana koji priprema ministarstvo prometa, većina novca bila bi usmjerena u klasične zahvate na infrastrukturi, poput cesta i mostova, no izdvojila bi se i sredstva za 5G bežičnu infrastrukturu i uspostavu širokopojasne mreže u ruralnim predjelima SAD-a, kažu izvori.

Dodaju da bi izmjene zakona o financiranju infrastrukture predviđene za rujan, mogle otvoriti prostor za dodatno jačanje predviđenog financijskog paketa.

Nacrt plana razvija se dok republikanci i demokrati raspravljaju o tajmingu i opsegu povećanja poticaja za američku ekonomiju koja je utonula u recesiju zbog ograničenja nametnutih kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Demokrati su ponudili vlastiti prijedlog ulaganja od 500 milijardi dolara za obnovu infrastrukture tijekom pet godina.

Bijela kuća odbila je posebno komentirati planove ministarstva prometa, no Trump je tijekom svoga mandata povremeno pozivao na veću potrošnju za infrastrukturu, uključujući i tijekom svoje predsjedničke kampanje 2016. godine. U ožujku, dok je pandemija zahvaćala SAD, zalagao se za čak dvije tisuće milijardi dolara ulaganja u ceste, mostove i tunele.

Jedno od glavnih pitanja s kojima se suočavaju predlagatelji plana bit će kako financirati mjere. Povećanje saveznog poreza na gorivo malo je vjerojatno, budući da se Trump zalaže za njegove niske cijene, a poziva i na druge mjere, uključujući smanjenje poreza na plaće kako bi u džepovima Amerikanaca ostalo više novca, što bi im pomoglo u suočavanju s koronakrizom i recesijom, piše Bloomberg.

Tagovi: Trumpov plan obnove infrastrukture, 5G mreža, američka ekonomija, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE