GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Traži se šest puta manje programera nego trgovaca

Traži se šest puta manje programera nego trgovaca
RADNA SNAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2023 / 09:38
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Programeri se već neko vrijeme ne nalaze na rang-ljestvici najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj. Nju, u skladu sa strukturom domaće ekonomije, predvode trgovci, konobari i kuhari. Do prošle godine programeri su bili 11. najtraženije zanimanje u zemlji, a u listopadu ove godine pali su na 27. mjesto.

Otkriva to Ekonomski institut Zagreb u svom redovitom OVI indeksu kojim mjeri broj oglasa i potražnju za radnicima na portalu Moj posao, tržišnom lideru u tom području.

Je li potražnja za informatičarima i programerima pala jer tvrtke znaju da traže iglu u plastu sijena, odnosno da im se nitko neće javiti, ili ih stvarno manje trebaju? Marina Tkalec, analitičarka Ekonomskog instituta Zagreb, koja izračunava OVI indeks, veli da je odgovor kompleksniji. Ta se branša preorijentirala na druge kanale zapošljavanja prije ostalih profesija, no nevezano za to, potražnja za programerima pada.

U listopadu se, na primjer, u Hrvatskoj tražilo 150 programera informatičara, a u isto vrijeme tisuću trgovaca te po tristo kuhara, konobara i skladištara.

– Tip posla se promijenio. Ne bih rekla da je sektor u krizi nego smo mi kao gospodarstvo više bili usmjereni na niži profil programerskih usluga. Dio potražnje se mijenja zbog same umjetne inteligencije koja popunjava praznine – kaže Marina Tkalec.

Ekonomski institut Zagreb navodi da je njihov OVI indeks potražnje za radnicima u listopadu zabilježio rast od 3,6 posto na godišnjoj razini, što je treći uzastopni mjesec rasta indeksa.

– S obzirom na dobar početak posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja, možemo očekivati da će cijela 2023. godina završiti u plusu, odnosno da će potražnja na tržištu rada i dalje biti snažna – navodi Tkalec.

Slična struktura traženih radnika je i na državnom Zavodu za zapošljavanje, gdje je trenutačno oglašeno oko 15 tisuća slobodnih radnih mjesta. Popis predvode zanimanja kao što su prodavač, čistač, konobar, kuhar, medicinska sestra, skladištar, vozač, njegovatelj, odgojitelj i doktor.

Burza nezaposlenih lagano se popunila te je bez posla 110 tisuća radnika, no Tkalec kaže da se radnici u uslužnom sektoru traže cijele godine, neovisno o sezoni., piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Tagovi: radnici, trgovci, trgovina, informatičari, tržište rada
PROČITAJ I OVO
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE